HDZ I SDP KAO JEDNA STRANKA? HDZ-ova Vlada preživjela zahvaljujući bivšem zastupniku SDP-a, Živi zid ostao jedina oporbena stranka!

Ivan Pernar u Saboru je prije glasovanja o povjerenju ministru Mariću komentirao krizu vlasti. Zastupnik Živog zida tvrdi da Marić neće pasti zbog pritiska koji se vrši na jednog čovjeka u Saboru.

HDZ objavio: Zdravko Marić je naš mandatar za sastavljanje Vlade

Pernar je kazao kako Živi zid podržava raspuštanje Sabora. ‘Mi podržavamo u potpunosti raspuštanje Sabora jer većinu evidentno nema ni jedna ni druga strana. Razlog zašto neće pasti Marić je zapravo rezultat pritisaka sa strane HDZ-a na određenog zastupnika.

Pritisak je jak od strane institucija na njega i cilj je slomiti čovjeka…’, kazao je Pernar, no nije htio potvrditi govori li o Tomislavu Sauchi. ‘Kažem to zato jer ćete vidjeti kako će se glasanje odviti i da u suštini većinu nema ni vlast niti opozicija zbog par zastupnika koji su, kako se kaže, ‘in the middle’, koji se neće htjeti opredijeliti niti na jednu stranu. Mislim da će biti 75 zastupnika koji će biti za njegov opoziv, falit će 76. Marić će danas ovo preživjeti’, rekao je Pernar.

Na pitanje treba li nakon toga krenuti na točku opoziva Bože Petrova, Pernar je rekao: ‘Po svemu sudeći bi prvo trebalo vidjeti ima li volje za raspuštanjem Sabora. Ako nijedna strana nema većinu i ako su toga svjesni, po meni je logično raspuštanje. Ako kojim slučajem jedna strana ima većinu, koja je protiv raspuštanja, onda se ide na izglasavanje opoziva Petrovu. Ja bih tu točku stavio na dnevni red nakon točke o raspuštanju Sabora’, rekao je Pernar te potvrdio da će apsolutno glasati za raspuštanje Sabora.

‘Ova politička situacija u koju su nas gurnuli zajedno HZD i Most…Kamo nas ovo vodi? Vodi nas u šibicarenje, potkupljivanje, vrbovanje. Većina koja bi eventualno bila, to je većina od jednog čovjeka, na knap. To nije stabilna većina, kvoruma nikad neće bit, znači luda situacija, a svaki će zastupnik moći ucjenjivati sa bilo čime’, zaključio je Pernar u izjavi za RTL.

Marić ostaje ministar

O povjerenju ministru Mariću glasalo se javno u hrvatskom Saboru. okrećem glasanje o izglasavanju povjerenja ministru financija Zdravka Marića, rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov. Nakon javnog glasanja postalo je jasno da je bilo samo nekoliko ključnih glasova. Među njima bio je i onaj Tomislava Sauche, nekad važnog člana SDP-a i šefa ureda premijera u mandatu Zorana Milanovića.

Glasovanje je teklo očekivano, a bilo je tek nekoliko glasova koji su mogli odnijeti prevagu. Iako su Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović najavljivali da se ne slažu sa suradnjom s ljevicom i lijevim centrom, a posebno su se istaknuli Esih i Glasnović koji su javno istupili protiv suradnje HDZ-a s predstavnicima nacionalnih manjina, a u prvom redu su tu mislili na SDSS, ipak su dali podršku ministru Mariću.

Nakon glasovanja postalo je jasno da su svi zastupnici nacionalnih manjina dali povjerenje ministru Mariću, a njima su se pridružili i Esih i Hasanbegović. Zajedno s nezadovoljnikom Tomislavom Sauchom, odnijeli su prevagu i na kraju je za i protiv Marića bilo po 75 zastupnika. Glasnović nije glasao i zbog toga nije donesena odluka o nepovjerenju Mariću. Konačni broj glasova bio je 75 za povjerenje Mariću i 75 protiv njega. Petrov je nakon prebrojavanja glasova rekao da nije utvrđena parlamentarna većina i dao je stanku od 2 sata da se utvrdi parlamentarna većina.

Nakon izlaska iz Sabora, novinarima se kratko obratio i ključni čovjek, Tomislav Saucha.  “Prijevremeni parlamentarni izbori u ovom trenutku su najgora moguća odluka”, kazao je. Saucha je rekao da je odluku sam donio, da nitko nije na njega vršio pritisak niti je s ikim iz HDZ-a posljednjih dana razgovarao. “Ja nisam član SDP-a već dva mjeseca. Donio sam samostalno odluku, zadnjih tjedan dana bio sam kod kuće, inače mi nije dobro. Cijela ova priča je na meni ostavila traga, nisam se ni mislio danas pojaviti, ali neki su inzistirali da dođem. Ovo nije nikakav inat. Svjestan sam da nakon ovog dana s nekim od kolega više nikad u životu neću razgovarati”, kazao je Saucha.

Kaže da je glasovao protiv opoziva jer smatra da Marić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret. “Iz onoga što sam čuo, mislim da nije odgovoran. Stvara se atmosfera javnog linča koja meni nije nimalo simpatična”, dodaje Saucha. “Ovo mi je bila najteža odluka u životu koju sam morao donijeti, ali iza nje stojim”, rekao je.

HDZ objavio: Zdravko Marić je naš mandatar za sastavljanje Vlade

Predsjedništvo HDZ-a održalo je danas telefonsku sjednicu nakon koje je poslalo priopćenje za medije. “Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice održalo je telefonsku sjednicu na kojoj je donijelo sljedeće odluke: Za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u ime HDZ-a određuje se dr. sc. Zdravko Marić.

Novim političkim tajnikom stranke imenovan je Domagoj Maroević. Dr. sc. Miro Kovač ponovno je imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko krenuo je u rušenje premijera Tihomira Oreškovića s ciljem da presloži Vladu. Nakon nekoliko dana političke drame, sada je spreman na ustupke, pa kaže kako je spreman odstupiti ukoliko to učine i premijer Orešković te drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Za Oreškovićevog nasljednika spominjalo se čak četvoricu HDZ-ovaca.

Prije nekoliko dana spominjalo se ime Domagoja Ivana Miloševića, aktualnog glavnog tajnika HDZ-a, koji je to odmah demantirao. Milošević je bio potpredsjednik za investicije u vladi Jadranke Kosor, a prije toga je bio vlasnik Pastor grupe, za čiju su se privatizaciju spominjale razne nezakonitosti.

Kao mogući novi premijer spominjao se i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Tolušić je diplomirani pravnik i nikada nije radio u realnom rektoru. U HDZ je ušao 1997. godine, a slovio je kao čovjek Josipa Đakića. Bio je vježbenik u Uredu državne uprave u Virovitici, a kasnije i stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose.

Olega Butkovića neki su također vidjeli kao budućeg premijera. Sadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dok nije stupio na tu dužnost bio je gradonačelnik Novog Vinodolskog. DIplomirani je inženjer pomorskog prometa, a funkciju gradonačelnika obavljao je jedanaest godina. Iz tog se vremena vuče afera da je sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović iz gradskog proračuna platio raskošan obiteljski vikend u Novom Vinodolskom, no on je tvrdio da je račun od preko 8 tisuća kuna platio svojim, a ne proračunskim novcem.

Ipak, najviše se spominjalo ime ministra financija Zdravka Marića. Iako je u vladu Tihomira Oreškovića ušao kao HDZ-ov čovjek Marić je nestranački ministar, tehnokrat poput Oreškovića. Zdravko Marić je ekonomist koji je godinama radio u ministarstvu financija, a dok je ministar financija bio Ivan Šuker bio je državni tajnik. Potom je otišao u Agrokor gdje je postao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

Zbog toga ga mnogi smatraju čovjekom vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, a politički analitičar Žarko Puhovski je za Index rekao da bi postavljanje Marića za premijera značilo diktaturu krupnog kapitala u Hrvatskoj. U imovinskoj kartici prijavio je da je vlasnik Rolex sata vrijednog oko 50 tisuća kuna.

Saucha je ranije govorio o Mariću kao bezveznjaku i foteljašu

Prije manje od godinu dana, Tomislav Saucha koji je danas svojim glasom spasio HDZ-ovog ministra financija, nije previše cijenio Zdravka Marića.

Kada je Tomislav Karamarko lani u pokušaju da zadrži vlast lansirao Zdravka Marića kao kandidata za HDZ-ovog premijerea, Saucha ga je oštro napao na Facebooku, kao foteljaša, novog Tima, bez izbornog legitimiteta.

Sad je i službeno. Imamo novog Tima. Ponovno osoba bez trunke izbornog legitimiteta. Ponovno stručni premijer. Baš me zanima koliko će dugo ovaj novi eksperiment trajati. Hrvatska nije laboratorij a Hrvati nisu pokusni miševi. Ljubav prema domovini bi trebala biti ispred ljubavi prema foteljama.
Idemo skupiti 76 potpisa i idemo na izbore da se prekine ova agonija. Izbori odmah!“, pisao je Saucha 10. srpnja na Facebooku.

Božo Petrov

Živi zid ostao jedina oporbena opcija

Cijelo vrijeme tijekom krize u Vladi Hrvatske poslanici Živog zida  su naglašavali kako bi podrška HDZ-u bila izdaja te kako oni za nastavak HDZ-ove vlasti neće glasati. To su ispoštovali do kraja.

Među njima najaktivniji zasigurno je bio mladi zastupnik Ivan Pernar. On je u dobro poznatom stilu jedini građanima prenosio stvarno stanje iz sabornice, te unaprijed predvidio da će Marić preživjeti zbog pritisaka kojeg HDZ vrši na jednog zastupnika. Naravno

Sada kada se farsa u režiji HDZ-a i SDPa završila, Pernar je postavio zanimljiv prijedlog na svojoj facebook stranici: ‘Saucha bi kao politički mrtvac mogao komotno biti neutralna osoba koja bi bila predsjednik Sabora umjesto Petrova’.

Petrov je u međuvremenu i podnio ostavku. Želim se obratiti građanima i građankama, glasovanje o ministru Mariću je pokazalo da nemamo većinu u Saboru i da imamo krizu vlasti. Krizu je izazvao premijer Plenković koji štiti ministra Marića. Stao je u zaštitu svega spomenutog u Agrokoru. Plenković nema politički legimitet da vodi Vladu. Vlada je krnja, rekao je Božo Petrov.  “Zbog zaštite Sabora želim pokazat odgovornost i podnosim ostavku na dužnost predsjednika Sabora”, rekao je Petrov.

Međutim s obzirom na prevrtljivost MOST-a, ali i SDP-a javnost u Hrvatskoj već sada uviđa kako su se svojih principa od posljednjih izbora jedino držali zastupnici Živog zida. Stranka koja bilježi sve veći rast popularnosti, a po posljednjim anketama je treća u Hrvatskoj, vjerovatno bi najviše profitirala i od vanrednih izbora. Zbog toga se i pozicija i navodna opozicija sada digla na noge da spriječi vanredne izbore i svoj konačan pad.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentarion this Post

 1. DENIS

  Naprijed Ivane naprijed živi zid nemaju oni kredibilitet u narodu više ….

  Reply
 2. Ma sve je to dogovr kakvi izbori kada bi živi zid razbio….

  Reply
 3. Ljubi Koenig

  Denise narodne mase su uvijek smjenjivale korupciju i kriminalce, nemože sam Pernar protiv svih,
  pomozimo Pernaru i Bunjcu ,pomoći ćemo samo se sebi ,sve drugo su šuplje priče i o glasanju i o novim promjenama
  kad je to jedan kriminalac procesuirao sam sebe , samo uz Živi zid može doći do promjena

  Reply

Komentiraj