NAKON SASTANKA DVOJICE LIDERA: Abbas i Trump posvećeni postizanju historijskog mirovnog sporazuma

Predsjednici Mahmoud Abbas i Donald Trump u srijedu su kazali da su posvećeni saradnji kako bi postigli historijski mirovni dogovor između Palestinaca i Izraelaca. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, dvojica čelnika su istakli važnost započinjanja procesa koji će dovesti do istinskog mira, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Abbas je rekao da je njegov strateški izbor postizanje rješenja o dvije države – Palestina sa granicama iz 1967. i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, život u sigurnosti, miru i stabilnosti sa Državom Izrael. On smatra da se svi problemi koji se tiču konačnog statusa mogu biti riješeni, uključujući izbjeglice i zatvorenike, na osnovu međunarodnog zakona i rezolucija UN-a. Palestinski predsjednik je naglasio da je vrijeme da Izrael okonča svoju 50-godišnju okupaciju palestinskih teritorija.

Mi smo sada jedini na ovom svijetu koji su još uvijek pod okupacijom. Izrael mora prepoznati palestinsku državu, kao što mi prepoznajemo Državu Izrael – izjavio je. Abbas je također kazao da vjeruje u sposobnost predsjednika Trumpa i njegove administracije da stvore mir i zaustave patnje palestinskog naroda. Vi imate volju i želju da u tome uspijete, a mi ćemo biti vaši iskreni partneri u postizanju historijskog mirovnog sporazuma – rekao je Abbas.

Trump, s druge strane, je kazao da predsjednik Abbas već 24 godine istinski i hrabro radi na postizanju mira.

Istakao je svoju opredijeljenost za saradnju i sa Palestincima i sa Izraelcima kako bi se postigao mirovni dogovor među njima, naglasivši u isto vrijeme da niti SAD niti bilo koji drugi subjekt ne mogu nametati rješenje bilo kojoj strani. On je rekao da Palestinci i Izraelci moraju raditi zajedno kako bi postigli dogovor, a on će učiniti sve što je u njegovoj moći i sve što je potrebno da omogući postizanje rješenja.

Trump je također govorio o naporima njegove administracije da stvori ekonomske prilike za Palestince kroz partnerstvo sa privatnim sektorom, naglašavajući dubinu odnosa i poseban partnerski odnos koji postoji između njih.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj