NJEMAČKA OTPISALA DUG BiH U IZNOSU OD 12,8 MILIONA EURA: Entitetske vlade obavezne uložiti 2,6 miliona u korisne projekte

Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann uručila je danas dopise zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi kojima se potvrđuje otpis duga BiH u iznosu 12,8 miliona eura. 

Njemačka otpisuje dug BiH u iznosu 12,8 miliona eura

Riječ je o otpisu treće tranše duga u ukupnom iznosu od 50,2 miliona eura koji se zasniva na sporazumu između BiH i Kreditne banke za obnovu i razvoj sa sjedištem u Frankfurtu (KfW).

Ambasadorica SR Njemačke dostavila je dopise ministru Bevandi, gdje se obavještava BiH da su ispunjeni svi uvjeti za otpis treće tranše jer je postojala obaveza entitetskih vlada da ulože 20 posto sredstava u određene projekte.

Dug od 12,8 miliona eura otpisan je tako što su entiteske vlade uložile sredstva od gotovo 2,6 miliona eura za dva projekta koji se realiziraju u okviru zaštite životne sredine.

Riječ je o projektu „Sanacije rudničkog kompleksa Vihovići II Mostar“ za šta je Vlada FBiH osigurala 1,8 miliona eura i „Izgradnji i sanaciji vodovodnog i kanalizacijskog sistema u Kostajnici“gdje je sufinansijer Vlada RS u iznosu 734.098 eura.

Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja BiH i SR Njemačke uspješna u svim područjima, te da je u toku realizacija velikog broja projekata za koje je finansijsku i tehničku podršku dala Vlada Njemačke.

Tokom sastanka, ministar Bevanda upoznao je ambasadoricu Hohmann s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH koja je u direktnoj vezi s privlačenjem domaćih i stranih investicija.

 

(Global CIR/Avaz)

1 Komentaron this Post

  1. Sa Švabama jednom smo ratovali za njih i danas imamo povlastice a sa Turcima uvijek stradamo …

    Reply

Komentiraj