SNAŽNA PODRŠKA IZ ŠVEDSKE! Izetbegović razgovarao sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je tokom susreta u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margotom Wallström izrazio zahvalnost toj zemlji za dosadašnju podršku BiH, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Slikovni rezultat za izetbegović ministrica vanjskih poslova švedske

Istakao je da je Bosna i Hercegovina, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak provođenje mjera iz Reformske agende. Naveo je kako Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u mnogim segmentima, pa i u ekonomskom, što pokazuju pokazatelji o broju novozaposlenih. Izetbegović je izrazio zadovoljstvo što Švedska podržava razvojne procese u BiH, posebno putem Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), koja se realizuje u saradnji s partnerima u BiH. 

Wallström je istakla da je Kraljevina Švedska zagovornica proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Naglasila je kako su odnosi dviju zemalja prijateljski, od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina. Izrazila je spremnost da Švedska nastavi podržavati BiH i u narednom periodu, kako bi se BiH što prije uključila u porodicu evropskih zemalja.

Razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje, te većem učešću švedskih investitora u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj