ŠTA ZNAMO O ‘SIGURNIM ZONAMA U SIRIJI’? Potpisan dogovor o zonama sigurnosti u Astani

Rusija, Iran i Turska, kao zemlje-garanti prekida vatre u Siriji, potpisale su u Astani memorandum o stvaranju četiri  sigurnosne zone u Siriji. Ceremoniju potpisivanja prekinuli su neki članovi sirijske opozicije koji su izrazili svoj protest. Neki od njih su napustili salu.

Lovac Su-35

Tzv. pobunjenici su od početka pregovaračkog procesa pod različitim izgovorima pokušavali izazvati podjele na pregovorima. Nakon što su predstavnici pobunjenika stigli na pregovore, katarska televizija Al-Jazeezira je objavila vijest da su ruski avioni bombardovali položaje ‘pobunjenika’ u Derai i Homi, što je rezultiralo prekidom pregovora. Ruski zvaničnici su demantirali navedenu informaciju.

Ria Novosti su objavile da su navodni ‘pobunjenici’ prilikom istupanja sa pregovora predali predstavnicima Irana, Rusije i Turske zahtjev u kome traže da sirijska vojska zaustavi kopnene i zračne napade na položaje ‘pobunjenika’ da vrati teritorije koje je zauzele od početka 2017. godine te da zaustavi opsadu regija pod kontrolom pobunjenika.

Memorandum o stvaranju četiri zone bezbjednosti u Siriji predviđa stvaranje bezbjednosnih područja duž granica bezbjednosnih područja kako bi se izbjegli direktni vojni sukobi, navodi se u nacrtu dokumenta u koji su agencije imale uvid.

Duž granica područja za smanjenje tenzija predviđa se stvaranje bezbjednosnih područja za sprječavanje incidenata i direktnih sukoba između sukobljenih strana“, piše u dokumentu.

Izvor iz sirijske opozicije rekao je za RIA Novosti da Rusija ima prijedloge za rješenje u Siriji. U dokumentu koji su od njega dobijeni, govori se da Rusija predlaže da se stvore četiri zone za smanjenje tenzija u Siriji: u provinciji Idlib, sjeverno od Homsa, u istočnoj Guti i na jugu zemlje.

Ranije je izvor iz jedne od delegacija rekao da ukoliko se potpiše dokument o zonama bezbjednosti, on će stupiti na snagu dan nakon potpisivanja, a određivanje njihovih granica trajaće oko dvije nedjelje. Osim toga, sagovornik agencije je tvrdio da bi Rusija za obezbjeđivanje ovih zona u krajnjem slučaju mogla da koristi svoju vojnu policiju.

Damask pozdravlja donošenje memoranduma

Bašar DŽafari, šef sirijske delegacije na pregovorima u Astani, pozdravio je potpisivanje memoranduma o četiri zone bezbjednosti u Siriji, izrazivši nadu u njegovu brzu primjenu. Rusija, Turska i Iran prethodno su potpisali memorandum o zonama bezbjednosti.

Sirija podržava rusku inicijativu o zonama deeskalacije. Damask potvrđuje nastavak rata protiv terorizma. Želimo da naši ruski i iranski prijatelji dodatno razmotre detalje implementacije ovog memoranduma što je prije moguće”, rekao je DŽafari novinarima, prenio je “Sputnjik”.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozdravio je danas plan o kreiranju zona bezbjednosti u Siriji kao korak u dobrom pravcu prema stvarnom prekidu neprijateljstava. Rusija, Turska i Iran su poslije nove runde pregovora u Astani potpisali memorandum o zonama bezbjednosti u Siriji. Delegacija sirijske opozicije je protestovala i napustila sastanak.

“Smatram da smo danas u Astani bili svjedoci obećavajućeg pozitivnog koraka u dobrom pravcu u procesu deeskalacije konflikta”, rekao je De Mistura novinarima. Glavni ruski pregovarač Aleksander Lavrentijev izjavio je da je Moskva spremna za bližu saradnju sa SAD i Saudijskom Arabijom kada je riječ o Siriji.

Nažalost, Amerikanci i dalje ignorišu naše pokušaje da se uspostavi bliža vojna saradnja, ali ćemo nastaviti“, rekao je ruski zvaničnik. On je dodao da je Moskva spremna da pošalje svoje posmatrače u zone bezbjednosti u Siriji.

Washington zabrinut

Američki Stejt department izrazio je danas zabrinutost u vezi memoranduma o smanjenju nasilja u Siriji u kome su posredovali Rusija i Turska saopštivši da je Vašington skeptičan što je Iran jedan od jemaca dogovora.

I dalje smo zabrinuti zbog memoranduma iz Astane i uključenosti Irana kao takozvanog garanta dogovora”, saopštio je Stejt department, dodavši da au aktivnosti Irana u Siriji dovele do porasta a ne smanjenja nasilja u Siriji, prenosi Rojters.

Rusija, Turska i Iran potpisali su ranije danas memorandum o formiranju zona bezbjednosti u Siriji, za koji je predstavnik delegacija sirijske opozicije odmah rekao da ga ne može prihvatiti, javlja Rojters. On je kao razlog odbijanja naveo da formiranje zona bezbjednosti može da ugrozi teritorijalni integritet Sirije, kao i da ne smatra Iran zemljom koja će garantovati mirovni plan, prenosi Rojters.

“Želimo da Sirija održi svoj integritet”, rekao je opozicioni delegat Osama Abu Zaid nakon što su tri države potpisale memorandum. “Mi se protivimo podjeli Sirije. A što se tiče sporazuma, mi nismo dio tog sporazuma i naravno, nećemo nikada biti (za njega), sve dok se Iran smatra državom koja garantuje mir”, rekao je Zaid.

Guardian: Putin zauzeo „stratešku visoravan“ u Siriji

Planovi stvaranja zona bezbjednosti u Siriji omogućili su predshedniku Rusije Vladimiru Putinu da preuzme inicijativu i „stratešku visoravan“ u tom regionu, piše „Gardijan“.

Čini se da je Vladimir Putin ponovo zauzeo stratešku visoravan i inicijativu u Siriji zahvaljujući postizanju sporazuma o zonama bezbednosti u nizu regiona Sirije nakon razgovora sa Donaldom Trampom, Turskom i Iranom“, piše autor kolumne Hamiš de Breton-Gordon u „Gardijanu“.

On smatra da proces stvaranja i realizacije ideje zona deeskalacije neće biti jednostavan. U vezi sa tim, on je izrazio nadu da će administracija SAD na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zauzeti aktivnu poziciju. Rješavanje budućih problema, nastavlja autor članka, „zahtijevat će potpunu podršku i pristanak turske, ruske, iranske, američke i britanske strane, kao i UN“, i to tokom dugog perioda.

 

 

 (Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj