EFENDIĆ PODRŽAO NEZAKONITI PRIJEDLOG MILORADA DODIKA? Centralna banka treba štampati dodatni novac, nepotrebno nas plaše inflacijom!

Gost večerašnjeg Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem bio je načelnik sarajevske općine Novi Grad, Semir Efendić. U poznatom maniru kritikovao je sve razine vlasti u BiH, samo je galantno zaobišao pitanja o stvarnim rezultatima općine Novi Grad, kao i rodbinskom zapošljavanju što je priča koja već odavno prati Efendićev politički rad.
EFENDIC

‘Da to završimo dok nema Amira Zukića’

Govoreći o nesuglasicama koje evidento vladaju u najvećoj bošnjačkoj partiji, Efendić je kazao kako je za tu stranku nabolje rješenje održavanje vanrednog kongresa stranke prije predstojećih općih izbora 2018. Kazao je da je tako najbolje i za predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, ali i za one ljude koji stoje pred ‘izlaznim vratima’ s ciljem napuštanja stranke, uz zajedljivu opasku ‘Da to obavimo dok nema Amira Zukića’. Inače generalni sekretar SDA, Amir Zukić, za koga se vjeruje da je bio blizak vrhu stranke nalazi se u pritvoru zbog istražnih radnji u kojima se tereti za nezakonita zapošljavanja.

Pored toga, Efendić ponovo nije propustio izreći ozbiljne pritužbe na rad kantonalne Vlade koju predvodi premijer Elmedin Konaković, te federalne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Fadil Novalić. Naravno,  nije propustio kazati i da se sve češća samoubistva registrovana posljednjih dana upravo dešavaju usljed nepostojanja ‘ekonomskog programa’, kojeg je kako je kasnije kazao, odlučio sam napisati i dostaviti organima svoje ili neke druge stranke.

Podržao prijedlog Milorada Dodika

Govoreći o ekonomiji i monetarnoj politici, premda je njegov posao rješavanje komunalnih problema u općini Novi Grad za šta su građani svojim doprinosima i porezima osigurali novac, Efendić je praktično podržao dugogodišnju inicijativu Milorada Dodika, da Centralna banka BiH treba odštampati nekoliko milijardi maraka. Efendić kaže da vlast samo plaši građane inflacijom te da uz asistenciju države taj problem može biti prevaziđen.

Podsjećamo, Milorad Dodik je sličnu priču počeo 2015. godine prijedlogom da Centralna banka odštampa dvije milijarde maraka. Te navode je ponovio i prije nekoliko mjeseci u jeku predreferendumske kampanje. Također, Dodik se obrušio i na njemačku Deutsche banku gdje se nalaze devizne rezerve BiH, o čemu se zasad Efendić nije izjasnio.

Načelnik sarajevske općine ponovo je kazao kako nije rješenje u prodaji Bh telecoma, a zanimljivo je kako ovaj put nije spomenuo privatizaciju Fabrike duhana Sarajevo. Izgleda da je tu privatizaciju nekako ‘progutao i svario’.

Nezaobilazna tema Semira Efendića jeste i Fahrudin Radončić. Ovaj put je objasnio svoje ranije izjave, za koje ga je i voditelj emisije upozorio da su ‘potencionalno rasističke’. Naime, Efendić je ustvrdio kako gosp. Radončić ne može biti izabran na sljedećim općim izborima za člana predsjedništva jer nije rođen u BiH. Kako je kazao Efendić, Radončić vodi porijeklo od ‘albanskog plemena Kuči, koje je živjelo na Prokletijama, negdje na crnogorsko-albanskoj granici’. Voditelj emisije, slučajno ili ne, izostavio je pitanje da li sličan parametar treba važiti i za izbore na lokalnom nivou, budući da je Efendić rođen u Goraždu, a načelnik je sarajevske općine.

Dodikova i Efendićeva inicijativa nije zakonita

Direktor Centralne banke BiH Senad Softić demantirao je navode o gubicima i navodnoj ugroženoj stabilnosti. Kako je kazao, stanje na finansijskom tržištu nije zadovoljavajuće, ali je Centralna banka uspjela da održi stabilnost Konvertibilne marke, kao i pokriće za svaku novčanicu.

To i jeste svrha Centralne banke. Mnoge centralne banke nemaju uopće profita. Trendovi na međunarodnim finansijskim tržištima su vanredni (negativne kamate na EU finansijskim tržištima), pa je sasvim očekivano i da je finansijski rezultat CBBiH znatno niži od perioda kada se samo deponovanjem sredstava u strane banke zarađivalo preko 4 posto. Raspodjela akumulirane dobiti CBBiH nije moguća uz očuvanje aranžmana valutnog odbora, koji se opetovano ocjenjuje od strane relevantnih institucija, ali i međunarodnih investitora, kao kamen temeljac stabilnosti u BiH – naveo je Softić.

Ističe da je Centralna banka BiH tokom 2016. godine isplatila svega 8,5 miliona KM na račun negativnih kamata, što ni u kojem slučaju ne može ugroziti stabilnost.

Što se tiče investiranja dobitka od gotovo 600 miliona KM, Softić je jasan.

Mi nismo investicijska organizacija niti to po zakonu smijemo biti – naveo je Softić, te nastavio: Centralne banke su, po svojoj prirodi, iznimno konzervativni investitori i ne priliči im agresivna ili investicijska politika svojstvena privatnim investicijskim fondovima, jer nisu osnovane s ciljem generisanja profita. Osnovni cilj CBBiH je monetarna i finansijska sigurnost. Što i činimo. Pa tek onda profit.

 

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. Alija

    Izokola napada Bakira i još kao savjetnik mu ,šta treba da radi smiješan pravo mali je umišljen.

    Reply

Komentiraj