MASOVNI ŠTRAJK GLAĐU SE NASTAVLJA: Izrael razmatra da dovede strance da silom hrane palestinske štrajkače

Izraelska zatvorska služba navodno razmatra dovođenje stranih ljekara da silom hrane palestinske zatvorenike, učesnike masovnog štrajka glađu, javio je izraelski TV Kanal dva.

Slikovni rezultat za palestinian prisoners hunger strike

Može se očekivati da taj kontroverzni plan izazove žučnu pravnu i etičku debatu. Izraelski Vrhovni sud je 2016. godine podržao zakon koji dozvoljava da se štrajkači glađu silom hrane, ali je Izraelsko medicinsko udruženje zabranilo članovima da učestvuju u toj praksi, označivši je “jednakom torturi”. To udruženje je tada reklo da će doktori “nastaviti da postupaju u skladu sa ljekarskom etikom, koja zabranjuje doktorima da učestvuju u mučenju zatvorenika”.

Više od hiljadu takozvanih bezbjednosnih zatvorenika, uglavnom članova Fataha, započelo je štrajk 17. aprila, tražeći boje uslove i većina i dalje štrajkuje. Portparol izraelske zatvorske službe rekao je početkom ove sedmice da 870 zatvorenika još odbija hranu. Nejasno je međutim koliko ih štrajkuje od početka jer su neki odustali dok su se drugi pridružili.

Izrael je rekao da s njima neće pregovarati i ministar javne bezbjednosti Gillad Erdan je ponovio tvrdnju da je štrajk glađu pokušaj da se izvrši pritsak na državu. “Moramo osigurati sva sredstva da se bavimo štrajkom i raznim scenarijima”, rekao je on. Izraelski poslanik Arapin Ahed Tibi osudio je plan o dovođenju stranih ljekara, označivši ga nemoralnim. “Sama ideja je odvratna i sramotna. Zahtjevi zatvorenika se moraju ispuniti umjesto vođenja prvljavog rata protiv njih“, rekao je Tibi.

Protest je incirao Marvan Barguti iz Fataha osuđen na pet doživotnih kazni tokom drugog palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije za umiješanost u ubistvo četvoro Izraelaca i jednog grčkog kaluđera. Štrajkuju zatvorenici iz raznih palestinskih političkih frakcija, najviše navodno iz Fataha ali i iz ljevičarskog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, pa i islamističkog Hamasa.

Oni između ostalog traže uvođenje javnih telefona i postavljanje televizora kao i ponovno mogućnost studiranja i češće posjete članova porodica. Oni također traže da se više ne premještaju u samice gdje se trenutno nalazi Barguti i da se okonča takozvani administartivni pritvor na osnovu koga se zatvorenici mogu držati u prtovru bez podizanja optužnice.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj