NISU U PITANJU SAMO ZAHTJEVI HDZ-a! Radončić: Bez drugog izbornog kruga i bošnjački član Predsjedništva BiH je nelegalan

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da hitnom procedurom izmjena Izbornog zakona BiH nije doveden u pitanje izbor samo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već i onog koji se bira iz reda bošnjačkog naroda.

Niko ne spominje da se član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka bira jednom trećinom glasova i tako upravlja cijelim korpusom. Mi smo jedina zemlja na svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Radončić. Istakao je da u BiH ne postoji ni mogućnost održavanja vanrednih izbora te da je previše važnih pitanja postavljeno da bi se u hitnoj proceduri mijenjao Izborni zakon BiH.

“Ja sam potpisao zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer u pojedinim rješenjima koja su ponuđena on i jeste ugrožen”, rekao je Radončić. Na pitanje o nepostojanju zakona o porijeklu imovine Radončić je odgovorio da je to nešto što bi trebao podržati svaki političar te da će on glasati za takav zakon.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj