TEST ZA EVROPU: Lideri EU otvoreno stali na stranu Macrona

Evropski lideri, svjesni da se u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj dijelom odlučuje i o budućnosti Evropske unije (EU), stali su na stranu centriste i proevropskog kandidata Emmanuela Macrona protiv “uništenja” Unije za šta se zalaže nacionalistička kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen.

Lideri EU otvoreno stali na stranu Makrona

„Ako pobijedi Marin Le Pen, Evropa će biti duboko podijeljena. Ako pobijedi Macron, biće šanse da se Francuska usaglasi i Evropa ponovo pokrene“ – ocijenio je Henrik Enderlajn, profesor političke ekonomije u Berlinu, piše Beta.

„Držimo palčeve – Makronu“, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik EU i objasnio da, “posmatrano iz Brisela, prema Makronu vlada očigledno pozitivan stav. Stiče se utisak da se s njim može raditi, jer nema projekat uništenja kao Marin Le Pen. Ovo nisu uobičajeni izbori jer je ekstremna desnica ušla u drugi krug – rekao je neimenovani izvor.

Evropski lideri su odmah poslije objavljivanje prvih rezultata prvog kruga izbora čestitali Makronu što svjedoči o evropskoj zabrinutosti zbog rastućeg populizma i evroskepticizma poslije odluke Velike Britanije da napusti EU i dolaska Donalda Trumpa na vlast u SAD-u.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odmah poslije prvog kruga izbora 23. aprila učinio neuobičajeni korak čestitajući Makronu kome je poželio “hrabrost i sreću” u drugom krugu.

Marin Le Pen se zalaže za zatvaranje u nacionalne granice i napuštanje evropske valute s namjerom da ukoliko pobijedi, pregovara s Briselom o tome, a organizovala bi referendum o izlasku Francuske iz EU.

Makron je poslije prvog kruga dobio ohrabrujuće poruke njemačke kancelarke Angele Merkel, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predsjednika belgijske vlade. Ankete pokazuju da bi Macron u nedjelju mogao da osvoji 60 odsto glasova, a Marin Le Pen blizu 40 odsto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj