AMERIČKI GENERAL: Evropa mora biti spremna za rat sa Rusijom

Diplomatski put uvijek je bolji, ali Evropa mora biti spremna za rat sa Rusijom, smatra američki general Kertis Skaparoti, komandant oružanih snaga NATO-a u Evropi. Prema pisanju lista „Daily Star“, on je tražio da razmjesti više američkih trupa na granici sa Rusijom, da bi mogli da odgovore na svaki korak Vladimira Putina.

Slikovni rezultat za american general Europe war with Russia

List navodi da je napetost između Rusije i Zapada porasla nakon napada koji su SAD izvršile u Siriji. Osim toga, nastavljaju da se povećavaju strahovanja da bi Moskva mogla da aneksira nove teritorije nakon „osvajanja“ poluostrva Krim 2014. godine, navodi se u članku. Glavnokomandujući Združenih oružanih snaga NATO-a u Evropi podijelio je svoju zabrinutost u razgovoru sa američkim Senatom, upozoravajući da treba da budu „spremni za borbu“.

General Skaparoti je naglasio da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna oklopna tehnika i vojnici za borbu protiv svih dejstava Rusije. Istovremeno, „Daily Star“ ističe da se očekivalo da se odnosi između dvije zemlje poboljšaju sa dolaskom Trampa, koji je više puta ponovio o svojoj namjeri da „izgradi mostove“ sa Vladimirom Putinom. Ipak, ponovo je izbio strah od mogućeg izbijanja rata — nakon što je američka vojska raketirala bazu „diktatora Bašara el Asada“, čime je izazvala gnjev Rusije, smatra list.

Prema riječima američkog generala, vojna koncepcija Rusije se ne zasniva na lakim snagama bez guseničnih oklopnih vozila, već na oklopnim snagama. „Prije pet ili šest godina nismo brinuli o tome da budemo spremni da se danas borimo. Sada se situacija promijenila“, naglasio je general Skaparoti. Istovremeno, nakon telefonskog razgovora između predsjednika Putina i Tramp, visoki predstavnik američke vojske istakao je da diplomatija za njih uvijek ima prioritet.

Međutim, Rusija radi na modernizaciji svojih oružanih snaga, a ruski predsednik najavio je planove za izgradnju novih vojnih aviona i najveće na svetu nuklearne podmornice „Ajkula“, dodaje list. Snage NATO-a koje su raspoređene dolaze iz Francuske, Holandije, Španije i Estonije, a početkom ove godine Britanija je poslala trupe u Estoniju, Poljsku i Rumuniju.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Vedrana

    Uzmite motiku Svi Generali i obradjujte Zemlju i nek cuvate Zemlju jer druge Zemlje nema.

    Reply

Komentiraj