HISTORIJSKI IZBORI U FRANCUSKOJ: Macron novi predsjednik Francuske, Le Penova priznala poraz- UŽIVO!

Centrist Emmanuel Macron izabran je u drugom krugu izbora za novog predsjednika Francuske, pobijedivši uvjerljivo Marine Le Pen, ekstremno desnu političarku. Tridesetdevetogodišnji bivši bankar, koji je bio i dvije godine ministar gospodarstva, postat će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske.

21:02  Nakon vijesti da je za novog predsjednika Francuske izabran kandidat Emmanuel Macron ojačao je euro na 1,1023 američkih dolara samo pola sata nakon objavljivanja izlaznih anketa. 

20:41  Macronu iz cijele Europe stižu čestitke. Među čestitarima su predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, britanska premijerka Theresa May, još uvijek aktualni francuski predsjednik Francois Hollande i belgijski premijer Charles Michel.

20:50  Macronove pristalice slave!

Seguidores de Macron celebran los resultados de las elecciones en la plaza cerca del Louvre

Publié par RT en Español sur dimanche 7 mai 2017

20:40 Ruski kanal RT također prati izbore uživo:

LIVE: French presidential election (RT special coverage)

Publié par RT sur dimanche 7 mai 2017

20:33 Francuski premijer Bernard Cazeneuve je izjavio da je Macron pobjednik današnih izbora, prenosi AP.

20:30  Pratimo uživo brojanje glasova:

 

20:20 Emmanuel Macron je izjavio da za Francusku počinje novo poglavlje u kojem će biti više nade i poverenja, javlja AFP.

20:15  Desničarka Marin Le Pen, odamah nakon 20 sati se obratila javnosti i priznala poraz. Zahvalila svima koji su glasali za nju i dodala da je ovo “početak novog političkog života za Francusku, jer su sve tradicionalne stranke izgubile na ovim izborima.”

20:10 Macronove pristalice slave sve izvjesniju pobjedu. Ipak čekamo prve preliminarne rezultate.

20:07 Francuska državna televizija objavila je da je Macron osvojio 65,1, a Marin Le Pen 35,9 posto glasova.

20:00 Zatvorena biračka mjesta u Francuskoj.  Macron je dobio 65,5 posto do 66,1 posto glasova dok je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen dobila između 33,9 posto i 34,5 posto, pokazale su izlazne ankete instituta Ifop i Harris Interactive.

19:55  Njemačka politika je u nepunih godinu dana doživjela dva ozbiljna vanjskopolitička šoka: Brexit i izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Ali što bi se dogodilo kada bi Marine Le Pen pobijedila na izborima u Francuskoj? To sebi u Berlinu nitko ne želi ni pomisliti. Kada bi Le Pen Francusku izvela iz eurozone i EU-a, propalo bi i sve što su generacije izgradile u odnosima između Njemačke i Francuske. Čak je i sam EU teško zamisliti bez Francuske.

Sudeći po prognozama, Emmanuel Macron jasno vodi. No budući da su ankete uoči britanskog referenduma i izbora u SAD-u bile potpuno pogrešne – Berlin ostaje nervozan. Zato njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje pomalo pomaže u predizbornoj kampanji. „Naravno, to ostaje odluka francuskih birača u koju se ja ne miješam, ali želim reći da bih bila sretna kada bi pobijedio Emmanuel Macron, jer se on dosljedno zalaže za proeuropsku politiku”, izjavila je Merkel za njemačke medije.

19:52 Iako birališta u Francuskoj još uvijek nisu zatvorena te glasanja za predsjednika još uvijek traje, počeli su curiti prvi podaci o rezultatima glasanja. Naime, u Francuskoj se danas održava drugi krug glasanja za predsjednika države, građani biraju između proevropskog kandidata Emmanuela Macrona i desničarke Marine Le Pen.

Ipak, belgijski su mediji već tradicionalno i nekoliko sati prije okončanja glasanja počeli objavljivati prve brojke. Tako je ugledni Le Soir, pozivajući se na dobro upućene izvore iz četiri instituta koji provode istraživanja na sam dan izbora, objavio kako je Macron u vodstvu s podrškom većom od 60 posto.

No, prve službene podatke agencija koje provode izlazne ankete ne treba očekivati prije 19 sati, dok prve službene podatke iz izborne komisije mogu se očekivati tokom noći. Inače, do 17 sati, odaziv je iznosio 65,3 posto, što je šest postotnih poena manje nego na izborima 2012. godine.

Upravo se ovi izbori smatraju najvažnijim koji će se održati ove godine, s obzirom na njihovu važnost za budućnost EU. Razlog tome, jeste što je Marine Le Pen zagovornica politike napuštanja Šengena, eurozone, a najaviljivala je i referendum o napuštanju EU, odnosno Frexitu.

 

17:50  Do 15 sati na birališta je izašlo 65,3 odsto građana sa pravom glasa, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Agencija Rojters ocjenjuje da je to manje nego 2012. godine, kada je za taj period izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. godine kada je bila 75,11 odsto.

Tokom izbornog dana, evakuisan je prostor ispred muzeja Luvr u centru Pariza, gde predsjednički kandidat Emanuel Makron planira da proslavi eventualnu pobjedu na nedeljnim izborima, poslije upozorenja da je ugrožena bezbjednost, saopšteno je iz štaba tog kandidata centra u drugom krugu izbora.

Makronov štab je naknadno saopštio da je evakuacija naređena “zbog sumnjive torbe”. Bezbjednost oko Luvra je bila pojačana i ranije, poslije napada tokom predsjedničke kampanje. Uprava policije grada Pariza je preko Tvitera poslala umirujuću poruku sa heštagom Luvr: “To su obične mjere provjere koje se sprovode iz predostrožnosti”.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj