OBRAĆANJE U VUKOVARU: ‘Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka, ne želim da ikada više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u Vukovaru da je vrijeme da Srbija i Hrvatska podvuku crtu i počnu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Grabar-Kitarović je poručila da Hrvatska želi da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Želimo pomoći Srbiji da što prije uđe u Evropsku uniju, štiteći dakako hrvatske nacionalne interese. Pritom ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti i hrvatskog i srpskog naroda, i dvije države, a i radi stabilnosti jugoistoka Evrope, imamo obavezu učiniti sve da izgrađujemo što bolje odnose – rekla je Grabar-Kitarović sinoć u Vukovaru.

Poslije Svečane sinjske alke, koja je ove godine održana u Vukovaru, predsjednica je izrazila pijetet prema hrvatskim braniteljima iz rata 1990-tih i poručila da prošlost ne treba zaboraviti, ali da Hrvatska ne želi da ostane “zarobljena” u njoj.

Isto očekujemo i od Srbije. Moramo prestati da se stalno vraćamo u Drugi svjetski rat i sijemo klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost – naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla da je “vrijeme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja”.

Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka, ne želim da ikada više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu. Učinit ću sve što je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost, a za to je ključan nov iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima – istakla je ona.

U tom konntekstu, ona je navela rješenje problema pronalaska nestalih, pitanje takozvane univerzalne jurisdikcije Srbije, aktivno rješavanje graničnoga pitanja i promovisanje prava nacionalnih manjina, posebno prava Hrvata u Srbiji za koje je rekla da želi da budu na nivou onih prava koja imaju Srbi i Hrvatskoj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj