PAPA PROTIV TRUMPA? Nazivaju je ‘majkom bombi’, a majka daje život, dok ova bomba sije smrt!

Papa Franjo rekao je u subotu da se srami izraza “majka svih bombi” kakvim se naziva bomba koju su nedavno Sjedinjene Države bacile na planinsko uporište DAIŠ-a u Afganistanu.

“Sramio sam se imena bombe, koju su nazvali ‘majkom svih bombi’ jer majka daje život, a ta bomba sije smrt”, rekao je Papa koji će 24. maja prije samita grupe G7 na Siciliji, u Vatikanu primiti američkog predsjednika Donalda Trumpa. “Tu napravu nazivaju majkom, što se to događa?“, zapitao se argentinski papa u razgovoru s mladim sudionicima “Škole mira”, programa koji se odvija uz podršku talijanskog ministarstva državnog obrazovanja, prenosi Hina.

Najmoćnija američka nenuklearna bomba, GBU-43/B nazvana “majka svih bombi”, uništila je 13. aprila uporište DAIŠ-a na istoku Afganistana i ubila najmanje 36 džihadističkih boraca, što je predsjednik Donald Trump nazvao “novim uspjehom”. Tokom američke izborne kampanje prošle godine Papa i Donald Trump izrazili su brojne duboke razlike.

Papa je u februara 2016. o predsjedničkom kandidatu Trumpu rekao da “Nije kršćanin osoba koja želi graditi zidove, a ne mostove”. Na tu je izjavu Trump bijesno reagirao poručivši da je  “sramota što jedan vjerski dužnosnik dovodi u sumnju vjeru neke osobe”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj