PREDALI SE TERORISTI NA JUGU DAMASKA, ŽELE U IDLIB: Turska vojska od jutros ulazi u Idlib sa ciljem uspostavljanja vojne baze!

Teroristi Hadžat Tahrir al Šama u Jarmouk kampu, naselju u južnom Damasku, položili su oružje i pristali na evakuaciju ka Idlibu, javlja Al-Masdar News.

Oko 1000 terorista i njihovih članova porodica danas su krenuli da napuštaju Jarmouk kamp nakon pet godina borbi. Očekuje se u narednim danima i predaja i ostalih manjih naselja na jugu Damaska koji su u rukama ove terorističke grupe.

Posljednji izazov za Sirijsku arapsku armiju na ovom dijelu fronta ostaje tzv. ‘Islamska država’ koja drži dio Jarmouk kampa, Palestinskog kampa i naselja Al Tadamon. SAA pregovara i sa njima o mogućnostima predajte.

Turska vojska ulazi u Idlib, neće se sukobljavati sa Al-Nusrom

 

Arapska televizija al-Mayadeen objavila je informaciju kako turska vojska ulazi u sirijsku sjeverozapadnu provinciji Idlib te kako tamo planiraju uspostaviti vojnu bazu. Izvor za televiziju također je rekao kako je turska vojska poslala telegram militantnim skupinama na ovom području informirajući ih o svojim planovima.

Podsjetimo, provincija Idlib, na granici s Turskom, je prostor gdje se nalazi najveći broj tzv ‘opozicijskih militanata’, a taj prostor je također pokriven i novom sigurnom zonom na temelju dogovora između Turske, Rusije i Irana. Izvor za libanonsku televiziju ističe kako se turska vojska neće sukobljavati s pripadnicima Al-Nusra Fronta, ali će se angažirati u “diplomatskom procesu” koji će imati za cilj njihovo napuštanje provincije Idlib te prepuštanje kontrole turskoj vojsci.

Žestoke borbe sirijske vojske i terorista kod Palmire

Sirijska vojska nastavlja operacije kod Palmire protiv pripadnika DAIŠ-a. Borbe se vode na sjeveroistoku sirijske provincije Homs. Sudeći po video-snimcima koje su napravili lokalni reporteri, sirijska vojska uspješno koristi, kako lako naoružanje, tako i artiljeriju.

U materijalu se navodi da su teroristi preduzeli nekoliko pokušaja kontraofanzive, ali da je sirijska vojska uspjela da ih odbije i da sada napreduje prema Dejr el Zoru. Ranije je objavljen video-snimak borbi u planinama kod Palmire. Tada je 5. sirijski korpus preduzeo kontraofanzivu protiv terorista i nakon dva dana borbi povratio kontrolu nad ključnim visoravnima u planinama Sumarije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj