INVESTICIJSKI BANKAR KOJI JE OSVOJIO ELISEJSKU PALAČU: Macron poručio da će braniti Evropu i Francusku

Branit ću Francusku, branit ću Evropu i učiniti sve što mogu da ojačam nju i ljude koji je čine, poručio je novoizabrani predsjednik Francuske Emmanuel Macron u pobjedničkom govoru pred hiljadama pristalica u dvorištu najvećeg i najznačajnijeg muzeja na svijetu Louvra u Parizu.

Image result for MACRON

Macron je u kratkom, ali vrlo smirenom i nadahnutom govoru zahvalio francuskom narodu na povjerenju koje je dobio, pobijedivši Marine le Pen s više od 65 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Uradit ću sve što mogu da budem dostojan vašeg povjerenja. Neću vas zaboraviti – rekao je Macron, osvrnuvši se i na duboke podjele u državi, ekonomske probleme i borbu za sigurnost.

On se obavezao da će ujediniti naciju. Istaknuo je da nosi veliku čast i još veću odgovornost te da će štiti interese svih građana, ne samo svojih birača. Pozdravio je i Le Pen i rekao da je svjestan ogorčenja, nervoze i sumnje mnogih Francuza. Poručio je da će biti odlučan u rješavanju problema.

Branit ću našu zemlju njene interese i njen imidž. Moramo smiriti strahove, vratiti samopouzdanje i okupiti ljude u borbi sa izazovima budućnosti – rekao je Macron.

Dok je novi francuski lider govorio u Parizu, u nizu čestitki svjetskih lidera našla se i ona Donalda Trumpa, američkog predsjednika koji mu je čestitku poslao putem društvene mreže Twitter. Trump je u poruci izradio nadu da će dobro surađivati s Macronom.

Ko je Emmanuel Macron?

Novi predsjednik Francuske Emmanuel Macron 39-godišnji je lider političke stranke En Marche! (Naprijed!), koju je osnovao prošle godine kade se odlučio kandidirati za predsjednika. Prethodno je kao član Socijalističke stranke bio ministar ekonomije u vladi Manuela Vallsa, ali je dao ostavku kada je krenuo u kampanju.

Donedavno potpuno nepoznat političar stekao je veliku popularnost progresivnim i liberalnim stavovima, kojima je parirao usponu desničara Marine Le Pen. Karijeru je počeo kao investicijski bankar iz Amiensa iz miljea francuske elite. Bio je i savjetnik bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea.

Macronov politički program je dugo bio nepoznanica, iako je u javnosti iznosio liberalne i reformističke stavove, a mnogi ga smatraju socijaldemokratom. Pažnju je privukao još 2015. godine kada je javno zatražio da državni službenici budu plaćeni po učinku.

No, kao novo lice, otvorenih političkih pogleda, proevropski i reformski orjentiran političar bio je najsnažniji odgovor desnici na čelu sa Marine Le Pen. Mnogi analitičar smatraju da je upravo to bilo ključno u njegovom usponu i pobjedi na izborima za petogodišnji predsjednički mandat u Elisejskoj palači. Kao ministar se zalagao za promjene koje koriste poslovnom svijetu i privrednicima.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Rođen je u dobrostojećoj porodici dvoje ljekara, a kao mladić je prošao elitne škole i univerzitete i na kraju se zaposlio u državnoj službi. Prvobitno ju je napustio kako bi radio za mnogo veću plaću u banci “Rothschild & Cie Banque“, ali se potom ponovo vratio i bio finansijski inspektor.

Macron je u braku s Brigitte Trogneux koja mu je bila učiteljica u srednjoj školi i poznaje je od svoje šesnaeste godine. Vezu su počeli kad je on postao punoljetan. S obzirom na dobnu razliku od 24 godine, njihov je brak stalna tema tabloida i medija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj