PROTESTI U JUŽNOJ KOREJI: Ne želimo američki THAAD je predstavlja rizik po zdravlje i okoliš!

Više od 500 građana Južne Koreje predalo je apelaciju Ustavnom sudu te zemlje za obustavu aktivnosti američkog raketnog štita THAAD uz obrazloženje da predstavlja rizik po zdravlje i okoliš javljaju agencije.

Snage Sjedinjenih Američkih Država instalirale su raketni štit sa radarskim sistemima THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) u Južnoj Koreji s ciljem neutralizacije sjevernokorejske nuklearne prijetnje, a lokalno stanovništvo u gradovima Seongju i Gimcheon protestira sa zahtjevom da se ukloni taj štit koji predstavlja prijetnju očuvanju okoliša zbog velike radijacije.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javlja da su 524 mještanina podnijela zajedničku apelaciju Ustavnom sudu protiv instaliranja THAAD-a.

Grupa građana je apelaciju Ustavnom sudu prvobitno podnijela prošlog mjeseca, tvrdeći da je vlada Južne Koreje izašla iz ustavnih okvira kada je postigla dogovor sa SAD-om o instaliranju antiraketnog sistema, a u ponovljenoj apelaciji građani traže da se aktivnosti THAAD-a obustave do odluke Ustavnog suda po podnesenoj apelaciji.

Pored tvrdnji da THAAD zagađuje okolinu, dobar dio javnosti u Južnoj Koreji smatra da instaliranje američkog štita povećava sigurnosne rizike u toj regiji. I zvanični Peking je nedavno zatražio od Washingtona da demontira taj sistem.

Odbijajući poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti i ne mareći za međunarodne sankcije, vlasti Sjeverne Koreje nastavljaju razvoj nacionalnog nuklearnog programa, a s ciljem neutralizacije prijetnje SAD je prošle sedmice u Južnu Koreju dopremila osnovne dijelove raketnog štita THAAD.

Analitičari tvrde da su američko-južnokorejski saveznici ubrzali proces instalacije kako bi ga završili prije predstojećih predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji na kojima se očekuje pobjeda kandidata Moon Jae-ina koji neblagonaklono gleda na postavljanje američkog štita.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj