ČESTITKA POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE! Hadžić-Bećirspahić: ‘Neka nam je sretan 9. maj, dan kada smo zajedno sa drugim narodima 1945. godine bili na strani dobra i na strani pobjednika’

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se pored toga u BiH između ostalog obilježava kao i Dan ljiljana, federalna je zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić uputila srdačnu čestitku građanima BiH.

azradanevrope

-Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija fašističke Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Također, nekadašnji francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kažem fašizam je pobijeđen zvanično, jer vidjeli smo da se ta neman s vremena na vrijeme budi i odnosi sve pred sobom. Tako je bilo i na Balkanu početkom devedesetih. I tada je narod BiH odgovorio historijskom izazovu i izborio se protiv fašizma. Zato se danas sjećamo naših dobitnika najvećih ratnih priznanja, naših zlatnih junaka.

Nikada ne smijemo smetnuti sa uma da je ekonomska kriza majka fašizma i svake vrste radikalizma. Gladne, napaćene i osiromašene ljude najlakše je izmanipulirati. Međutim, uvijek u društvu moraju postojati ljudi koji će braniti univerzalne vrijednosti čovječanstva bez obzira na sve.

Da su pojedinci kojima je antifašizam ‘profesija’, bili glasniji prošle godine, škola u Dobroševićima sigurno ne bi bila nazvana po apologeti ustaške ideologije.

Također, ne budemo li već danas ustali i jasno kazali da nećemo dopustiti feudalizaciju i radikalizaciju našeg društva, bojim se da će već sutra biti prekasno, jer ti i takvi već posežu za argumentima ‘ovaj nije iz moje općine, ne može me on kritikovati’. Kao da je općina feudalni posjed jedne porodice!

Pojedinci na političkoj sceni su već počeli ‘brojati krvna zrnca’ i uspostavljati kriterije ko može, a ko ne može, da se bavi određenom profesijom. Takvo ponašanje je nedopustivo.

A žene su duplo ranjivije jer pored ovog feudalnog koncepta ‘plemena’ kojeg zagovaraju pojedinci, prema njima se primjenjuje i šovinistički koncept koji se ogleda u ustaljenom razmišljanju ‘politika nije za žene’. A ne moramo ići daleko pa vidjeti da je žena na čelu nama susjedne Hrvatske, žena također već godinama vodi Njemačku pa čak i u BiH imamo ministricu odbrane, a ne ministra kako je bio slučaj do sada. Međutim, predrasude i dalje opstaju u glavama ljudi, ali i u javnom prostoru. Najžalosnije je što takvu šovinističku matricu žele upakovati u celofan vjere, za šta zasigurno nemaju opravdanje.

Stoga se i sama u žaru borbe za prava svakog čovjeka, a pogotovo prava žena, nađem u situaciji da se moram spustiti na nivo komunikacije tih i takvih osoba i molim vas da to pogrešno ne protumačite. Jednostavno drugačiji jezik te i takve persone ne razumiju.

U svakom slučaju, neka nam je sretan ovaj 9. maj, dan kada smo zajedno sa drugim narodima 1945. godine bili na strani dobra i na strani pobjednika. Također, odabirom evropskog puta svrstali smo se na pozitivnu stranu civilizacije i danas. Ne dajmo da nam to upropaste nazadni elementi zaglibljeni u prošlost. Previše krvi smo prolili da bismo prokockali historijsku šansu za priključenje u EU, stoji u facebook poruci zastupnice SBB-a.

 

(Global CIR/Facebook)

Komentiraj