JUŽNA KOREJA DOBILA NOVOG PREDSJEDNIKA: Zašto Washington neće biti presretan zbog izbora ljevičara Moon Jae-ina?

Liberal Moon Jae-in, bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava, ubjedljivo je pobijedio na današnjim predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji, objavljeno je na osnovu izlaznih anketa. Moon, kandidat Demokratske partije lijevog centra i veliki favorit prema ispitivanjima javnog mnijenja, osvojio je 41,4 posto glasova prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće.

Konzervativac  Hong Joon-Pyo je daleko iza, sa 23,3 posto glasova a slijedi kandidat centra Ahn Cheol-soo sa 21,8 posto glasova. Prijevremeni predsjednički izbori sazvani su nakon korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva bivše predsjednice Park Geun-hye. Ona je optužena da je dozvolila bliskoj prijateljici da iznuđuje novac od kompanija, što je negirala.

Moon se predstavlja kao čovjek koji može da pomjeri zemlju van skandala iz ere predsjednice Park. On se zalaže za bliskiji dijalog sa Sjevernom Korejom, što će biti promjena sadašnje južnokorejske politike. Moon, bivši pripadnik južnokorejskih specijalnih snaga koji je postao advokat za odbranu ljudskih prava, neuspješno se borio protiv Park Geun-hye na izborima 2012. godine.

Nije po volji Washingtona?

Konzervativci uporno pokušavaju predstaviti Moona kao simpatizera režima u Pjongjangu – njegov otac je prebjegao iz Sjeverne Koreje. No čini se da ovaj pokušaj ocrnjivanja birači, posebno mlađi, lako prepoznaju. Činjenica je da Moon namjerava potpuno promijeniti pristup sjevernom susjedu i to ne samo u odnosu na prethodnu vlast, već i u odnosu na dugogodišnju međunarodnu izolaciju koja se dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću samo pojačala.

Radnice za šivaćim strojevimaTekstilna tvornica u gospodarskoj zoni Kaesong

Moon je bio šef predsjedničkoga kabineta tijekom mandata bivšeg predsjednika Roh Moo-hyun – s kojim je ranije imao odvjetnički ured. Ta lijeva vlast je između 2003. i 2008. nastavila takozvanu „sunčanu politiku” na poluotoku: pokretani su velikodušni projekti pomoći sjevernom susjedu, širena je zajednička gospodarska zona Kaesong, vođeni su pregovori bez preduvjeta.

Moon se planira, ako postane predsjednik, sastati sa sjevernokorejskim diktatorom Kimom Jongom Unom, ponovo otvoriti zonu Kaesong kao i jedno odmaralište u sjevernokorejskim planinama. To bi u Pjongjangu vjerojatno bilo dobro prihvaćeno jer bi državi donosilo milijune dolara godišnje.

Po njegovom mišljenju Seoul treba voditi samostalnu politiku prema Sjevernoj Koreji i zauzeti vodeću poziciju u očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku. To bi moglo izazvati napetosti s Washingtonom”, kaže poznavalac ove regije Denney. Prošlog tjedna je američki šef diplomacije Rex Tillerson ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da obustavi sve diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.

Ni drugo Moonovo glavno obećanje neće se svidjeti Bijeloj kući: najavio je da će preispitati odluku o postavljanju američkog raketnog štita THAAD. Polovica građana Južne Koreje protivi se tom raketnom sustavu, koji je već postavljen, jer opterećuje odnose s Kinom i podiže napetost u regiji.

Treća stvar o kojoj je  Moon govorio ne razlikuje ga od drugih kandidata. Svi naime obećavaju da će razbiti sprege politike i moćnih koncerna poput Samsunga, LG-a i Hyundaija. Kandidat demokrata želi pojačati intervenciju države i u javnom sektoru otvoriti 800.000 radnih mjesta.

 

 

(Global CIR/Agencije/dw)

 

Objavljeno u:

Komentiraj