(VIDEO) NE ŽELE OTKRITI KOJA JE SVRHA MISIJE: Tajna američka letjelica sletjela poslije 700 dana u svemiru

Poslije skoro dvije godine provedene u svemiru, napredna američka letjelica X-37B vratila se na Zemlju i uspješno prizemljila u NASA-inom Svemirskom centar Kenedi. Američka vojska je, u nedjelju, objavila snimke slijetanja, ali ni poslije četvrte misije ove Boingove letjelice nije poznato šta je tačno radila gore.

Image result for X-37B

Ova posljednja je bila i njena najduža misija. U Zemljinoj orbiti letjelica je provela 719 dana, čime se njeno ukupno vrijeme provedeno u svemiru doseglo ciftu od 2085 dana. Poznato je da američka vojska testira mogućnost obavljanja različitih operacija u orbiti uz povratak letjelice na zemlju, slično kao spejs šatl.

Na tajnom projektu X-37B Orbitalnog test vozila (X-37B Orbital Test Vehicle), NASA je počela da radi 1999. godine. Ono je prvobitno bilo namijenjeno popravci satelita u orbiti, a projekat je 2004. označen kao tajni i predat vojnom vazduhoplovstvu.

Od 2010. godine X-37B izvodi probne letove u orbiti. Prema mišljenu stručnjaka, letjelica može biti upotrebljena za testiranje novih tehnologija i slanje izviđčkih satelita u svemir. Pretpostavlja se da može i da se opremi oružjem, ali iz vojske uvjeravaju da im to nije u planu.

Iz vojske su šturo poručili kako su zadovoljni podacima koje su prikupili i koji će pomoći naučnoj zajednici.

O namjeni projekta X-37B priča se već više od 10 godina. Ranije se spekulisalo da bi ovaj mini šatl trebalo da bude neka vrsta svemirskog bombardera ili letjelica koja će moći da uništava špijunske satelite neprijatelja.

Ipak, čini se da je riječ o eksperimentalnoj letjelici koja služi za testiranje nove vojne tehnologije u svemiru. Do sada je poznat da je testiran novi sistem potisnika za nove satelite. Letjelica je nosila i 10 malih CubeSat satelita, kao i razne uzorke kako bi se testiralo njihovo ponašanje u svemiru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj