WASHINGTON ODOBRIO HISTORIJSKU ISPORUKU ORUŽJA KURDIMA! Erdoganov režim negoduje, a Kurdi poručuju: Ovo će pomoći našoj legitimizaciji i borbi protiv terorista!

Turska je odluku SAD-a da opskrbi teškim oružjem kurdske Jedinice narodne odbrane, koje se bore u Siriji, nazvala “neprihvatljivom”. “Snabdijevanje YPG-a oružjem neprihvatljivo je. Takva politika neće nikome biti od koristi”, rekao je zamjenik premijera Nurettin Canikli za TV Haber, prenosi AFP.

Čavušoglu bijesan na američku administraciju

Washington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi protiv terorističke grupe DAIŠ u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija. Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kritizirao je odobrenje američkog predsjednika Donalda Trumpa Pentagonu za opremanje i naoružavanje kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga, javlja Anadolija.

“I YPG i PKK [Radnička partija Kurdistana] su terorističke organizacije. Nema tu nikakve razlike. Samo se drugačije zovu i svako oružje koje dođe u njihove ruke je prijetnja za Tursku. I ranije smo vam pokazivali da smo od terorista PKK-a u Turskoj zapljenjivali oružje koje je davano sirijskom YPG-u“, kazao je Cavusoglu u Podgorici.

Kurdi zahvalni: Ovom donacijom ćemo dobiti legitimitet

Odluka SAD-a o snabdijevanju oružjem pomoći će legitimizaciji YPG-a, kazala je prethodno za AP visoka zvaničnica YPG-a Ilham Ahmed. Dodala je da je vrlo vjerovatno da će ta odluka naići na “agresivnu reakciju” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji će sljedeće sedmice biti u posjeti Washingtonu.

Redor Halil, glasnogovornik Kurdskih narodnih odbrambenih snaga je izjavio: Uvjereni smo da ćemo nakon ove historijske odluke imati snažniju, važniju i odlučniju ulogu, te da ćemo se brže boriti s teroristima.

Američki predsjednik odobrio je u utorak snabdijevanje oružja kurdskom YPG-u. Sredstva za “pružanje podrške YPG-u odobrena su”, saopćio je jedan zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman. Kako on navodi, odobrenje važi odmah, ali će dostava oružja tek biti dogovorena.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj