KO JE PRIVREMENI DIREKTOR FBI-a: Andrew McCabe upleten u skandal s Clintonovom!

Nakon što je James Comey dobio otkaz, privremeni direktor FBI-a postao je njegov zamjenik Andrew McCabe, koji je upleten u skandal s Hillary Clinton. McCabe je dospio u žižu javnosti nakon što je njegova supruga primila novac za svoju političku kampanju 2015. od bliskog prijatelja Clintonove, Terry McAuliffea.

Image result for Andrew McCabe

Jill McCabe bila je demokratska kandidatkinja za Senat prije nego je njen suprug postao zamjenik direktora FBI-a. Njena kampanja primila je novac od državne Demokratske stranke i Odbora za političko djelovanje (PAC) na čelu s guvernerom Virginije McAuliffeom. On je bliski prijatelj porodice Clinton i prije nego je njegova organizacija “Common Good VA” donirala novac kampanji Jill Mccabe, Hillary Clinton je predvodila prikupljanje finansijskih sredstava za PAC.

Iako je kampanja bila neuspješna, McCabe je primila ukupno 675 000 dolara od McAuliffea. Bivši direktor FBI Comey je njenog supruga postavio za zamjenika direktora FBI-a u januaru prošle godine. Kao zamjenik direktora, McCabe nadgleda sve državne i međunarodne istrage FBI-a, što znači da je nadzirao i istragu o skandalu sa i-mailovima Hillary Clinton.

McCabe je trenutno pod revizijom Ministarstva pravosuđa zbog upletenosti o istrazi Clintonove zbog povezanosti njegove supruge s bivšom predsjedničkom kandidatkinjom. Službenici FBI-a izjavili su da McCabeova upletenost u istragu o Clintonovoj nije sukob interesa jer je kampanja njegove supruge završena prije tog slučaja. McCabe radi u FBI-u skoro 21 godinu.

Sinoć je iz Bijele kuće stiglo je saopštenje da je Trump smijenio je direktora FBI Jamesa Comeya koji je bio na čelu istrage o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore. “Predsjednik je prihvatio prijedlog saveznog tužioca Jeffa Sessionsa i njegovog zamjenika, a koji je u vezi sa otpuštanjem direktora FBI”, naveo je portparol Bijele kuće Sean Spicer.

U saopštenju Bijele kuće se navodi i da će potraga za novim direktorom FBI početi “odmah”. Comeya, koji je postavljen za direktora FBI u toku Obamine administracije 2013. na desetogodišnji mandat, žestoko kritikuje Trumpova administracija zbog istrage koja je vođena protiv Hillary Clinton zbog korištenja privatnih mailova dok je bila na mjestu državne sekretarke.

U pismu upućenom Comeyu, Trump ga je obavijestio da odluka o smjeni stupa na snagu odmah. “Iako veoma cijenim što ste me obavijestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocjenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro”, navodi se u pismu Trumpa. “Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti povjerenje javnosti u njegovu misiju primjene i sprovođenja zakona”.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Comey je na tu funkciju imenovan prije četiri godine. Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Hillary Clinton optužila je Comeya ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korištenja mailova, podsjetio je AFP.

 

 

(Global CIR/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj