SAD OTVORILE TRŽIŠTE ZA KINESKE BANKE! Nakon sastanka Trump -Xi, uslijedio novi trgovinski sporazum između SAD i Kine!

Prema novom trgovinskom sporazumu, Sjedinjene Američke Države  će moći uvoziti govedinu i zemni gas u Kinu, a američko tržište se otvara za kuhanu meso peradi i kineske banke, saopćio je u četvrtak američki ministar trgovine, javlja CNN.

Nakon sastanka Trump -Xi, uslijedio novi trgovinski sporazum između SAD i Kine

 

Ovo je prvi znak napretka na 100-dnevnom planu aktivnosti koji su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili na njihovom sastanku na Floridi prošlog mjeseca.

Jedan od temelja Trumpove predsjedničke kampanje bilo je ponovno pregovaranje o uvjetima trgovanja između SAD i Kine, te je on prošlog mjeseca izjavio kako se nada skorom napretku u odnosima s Kinom.

Po ovom sporazumu, Kina će dopustiti direktan uvoz američke govedine po prvi put nakon 2003. godine, dok će Sjedinjene Države do 16. jula izdati dozvolu za uvoz kuhanog mesa peradi iz Kine. SAD i Kina, također, su se dogovorile otvoriti puteve za izvoz zemnog gasa u tečnom stanju u Kinu, što bi koristilo objema zemljama.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je da će početni ugovor, koji će, također, otvoriti kinesko tržište za američke kompanije koje pružaju usluge elektronskog plaćanja i pomoći kineskim bankama da dobiju veći pristup američkom finansijskom tržištu, smanjiti američki trgovinski deficit s Kinom, ali nije pružio precizne procjene.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj