FORUM U BUDVI! Grabar-Kitarović: Čestitam Crnoj Gori, a sada podržimo BiH na putu u EU

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je na sigurnosnom forumu “2BS” koji se održava u Budvi u Crnoj Gori da je obaveza lidera zemalja regije koje su već članice Evropske unije i NATO da vrate pažnju na jugoistočnu Europu.
Grabar-Kitarović: Čestitam Crnoj Gori, a sada podržimo BiH na putu u EU

Naša je obaveza uvjeriti EU i NATO da se vrati pažnja na ovu regiju jer samo obećanje članstva više nije dovoljno. Potrebno je učiniti konkretne korake. Potrebno je uz gospodarske i socijalne reforme koje se predviđaju čvrsto stajati na političkim reformama i poticati one vrijednosti koje nam nisu nametnute već koje su prirodni dio i naših svjetonazora“, kazala je Grabar-Kitarović.

Učestvujući na panelu zajedno s predsjednicima Crne Gore i Slovenije Filipom Vujanovićem i Borutom Pahorom hrvatska predsjednica je kazala da bi se procesom proširenja EU na zemlje jugoistočne Europe EU kompletirala.

Čestitam Crnoj Gori prijem u NATO i nastavit ćemo vas podržavati i na putu ka EU, kako bi izbjegli zamke na koje smo mi nailazili u procesu pridruženja”, poručila je hrvatska predsjednica ističući da je “sada neophodna podrška i Bosni i Hercegovini da čvrsto stane na put euroatlanskih integracija”.

Ono što je iznimno bitno da svi mi podržimo institucije BiH, čvrsto i odlučno, u njihovoj namjeri i odluci na putu euroatlanskih integracija. Vakuum koji je do sada stvoren nedostatkom interesa EU i NATO-a za stanje u toj državi ispunjava se interesima trećih država i trećih snaga koje vuku BiH u suprotnom pravcu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je zbog krize EU jasno da proširenje neće ići onako kako je planirano, te će da vjerovatno poslije Crne Gore i proširenje NATO-a biti usporeno. Zbog toga, kako je kazao, dužnosnicima EU prenosi stav da pitanje ulaska zemalja regije nije “tehničko već bitno političko pitanje”.

Kao što je NATO shvatio da ulazak Crne Gore nije samo neko tehničko pitanje već političko, strateško pitanje. To što je NATO uradio u vezi proširenja na Crnu Goru, mislim da nedostaje EU u odnosu na zemlje zapadnog Balkana“, kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije pozvao je Brisel da učini sve kako Balkan ne bi ponovo postao sigurnosni problem, jer su odnosi u regiji pogoršani, a proširenje Evropske unije neće ići brzo.

Mislim da nam je potreban dijalog s Moskvom i neka nova etapa saradnje s tom zemljom“, rekao je Pahor.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da je ulazak njegove zemlje u NATO korak bliže EU. On očekuje od Rusije da prihvati činjenicu da je Crna Gora u Savezu.

Bili smo jedina država na Mediteranu od Portugala do Turske koja nije članica NATO-a. Mi smo, dakle, i po svom geopolitičkom položaju dio euroatlantske zajednice“, rekao je Vujanović.

Sigurnosni forum “2BS” održava se sedmi put u Budvi u Crnoj Gori u organizaciji crnogorskog Atlantskog saveza.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj