KRIZA U VRHU DRŽAVNE VLASTI? Parlamentarna većina klimava, a Vijeće ministara radi u otežanim uslovima!

Zbog nepovjerenja unutar koalicije, koje je započeto preglasavanjem o rezultatima popisa, Vijeće ministara BiH radi u otežanim uslovima, a po svemu sudećima tako će ostati do opštih izbora naredne godine.

Image result for vijeće ministara bih

Takođe, već mjesecima je jasno da parlamentarna većina na nivou BiH ne postoji, te da se ruke za pojedine zakone, prijedloge i odluke skupljaju od sjednice do sjednice. Da je to i tačno, u petak je potvrdio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, koji je rekao da je parlamentarna većina narušena.

“To je posljedica snažne izborne kampanje koja je već počela”, kaže Zvizdić.

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija, rekao je da je očito da se parlamentarna većina na nivou BiH formira od slučaja do slučaja. “Nisam mađioničar niti prognostičar da bih znao šta će dalje biti”, naglasio je Bevanda.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH, rekao je da članovi Vijeća ministara rade odgovorno i partnerski.

“Logično je da imaju različite stavove o nekim pitanjima, jer predstavljaju različite partije”, smatra Šarović.

Milorad Dodik, predsjednik RS, konstatovao je da je BiH u krizi i da je RS jedini funkcionalni dio.

“BiH je u rasulu na svim institucionalnim nivoima”, rekao je Dodik, te konstatovao da neki pokušavaju da dio krize sa nivoa BiH prenesu i na RS.

Poručio je da će RS nastaviti da funkcioniše, te dodao da institucije BiH ne funkcionišu, da je FBiH u permanentnoj krizi.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, smatra da je nefunkcionisanje institucija na nivou BiH počelo događajima koji su se, prije svega, ogledali u preglasavanju povodom posljednjeg popisa stanovništva u BiH. Ističe da se u tom trenutku ušlo u totalno nepovjerenje, koje sada kulminaciju doživljava raspravom o Izbornom zakonu BiH. Izrazio je bojazan da će, ako se nešto ne desi, a trenutno ne vidi šta će to biti, ovo tavorenje u institucijama biti sve do narednih izbora.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj