MANIFESTACIJA POD POKROVITELJSTVOM HRVATSKOG SABORA: Policija na Bleiburgu uhitila starca s ustaškom kapom

Policija je uhitila starijeg pripadnika komemoracije na Bleiburgu zbog ustaške kape te ga odvela u nepoznatom smjeru, javljaju Indexovi reporteri s terena.

FOTO Policija na Bleiburgu uhitila starca s ustaškom kapom

Muškarac je skinuo kapu te se ispričao, a policija je uzela njegove podatke. Taj muškarac je ranije dao izjavu za Index.

Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obilježja“, kazao je našem reporteru te mu pokazao medijski članak u kojemu se to navodi. “Sramota me što me mora čuvati austrijska policija, ali netko mi je pokušao skinuti kapu s glave prošle godine”, dodao je.

Danas se povodom 72. obljetnice Bleiburga održava komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Okupljenima se obraća šef Sabora Gordan Jandroković.

Posebna mi je čast pozdraviti vas u osobno ime, i u ime Sabora. I ove godine Sabor je pokrovitelj komemoracije žrtvama bleiburške tragedije. Obećajem da će se pokroviteljstvo Sabora nastaviti i u budućnosti!

Naša je odgovornost postaviti jasnu razliku između tragične prošlosti i mirnog i demokratskog poretka današnje Hrvatske. Nijedan zločin se ne smije prešutjeti. Na Bleiburgu je počinjena masivna likvidacija ljudima – bez suđenja. To je bila jedna od najdublje zakopanih tajni. Ako se želimo suočiti s prošlošću, to treba priznati i pokloniti se žrtvama”, rekao je Jandroković te zaradio aplauz.

Kako je Jandroković započeo s govorom, tako je Bruna Esih otišla s polja. Na pitanje o tome zašto odlazi, rekla je da “sluša svoju savjest”.

Prisutnima se obratio glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, Ante Kutleša.

Osobito zahvaljujem u ime Voda izričem preuzvišenom Đuri Hraniću, nadbiskupu, koji je predsjedao današnjim misnim slavljem. Hvala vam, u velikoj nadi da više nitko neće morati postavljati pitanja koja ste vi nama uputili, da to bude konačno riješeno. Zahvaljujemo i Hrvatskom saboru na pokroviteljstvu, i gospodinu Jandrokoviću zahvaljujemo. Zahvaljujemo i ministrima Goranu Mariću te Tomi Medvedu“, kazao je.

Na komemoraciju je došlo oko 15 hiljada ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe, javlja HRT.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj