DODIK PRODAJE RUDNIK DA ZAKRPI RUPE U BUDŽETU: ‘Umjesto da nam čestitaju na prodaji, javnost nas osuđuje’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je prodaja akcija Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija” baza za povećanje penzija koje se očekuje u Srpskoj, kao i izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima. On je ocijenio da je Vlada Srpske učinila najbolju moguću stvar kada je odlučila da proda akcije i, umjesto da joj se čestita, dobija atmosferu koja je politizovana i koja ide za tim da se uruši razvojna šansa Srpske.

Dodik: Prodaja akcija Ljubije baza za povećanje penzija i izmirenja obaveza

Dodik je poručio da prodajom državnog kapitala u rudniku i naplatom ruskih potraživanja Vlada postiže potpunu likvidnost i sve zaostale obaveze će istog trena biti izmirene i biće omogućen stabilan finansijski tok u roku od godinu i po dana, do kraja iduće godine. “To je ono što je naš plan, a alternativa je da se `Mital` za pet godina povuče i tako ostane hiljadu radnika socijalnih slučajeva, te da nam ostave prazan taj prostor”, dodao je Dodik i podsjetio da je državni kapital u RŽR “Ljubija” manjinski, kao da je ovaj rudnik već prodat.

Prema njegovim riječima, nema pitanja kome prodati kada dođe ponuda od 93 miliona KM i garancije prvoklasnih banaka, koje “Mital” nikada nije dao, jer šarlatani ne dobijaju garancije banaka. Dodik je rekao da se vlast u Srpskoj ne bavi prljavim, špekulativnim novcem, kao i da novac izraelskog investitora dolazi legalnim putem banaka. “Riječ je o zamjeni teza, i mi se borimo da zaštitimo radnike u `Ljubiji`, ali nismo korumpirani sindikalci, kao što ima vođa sindikata. Dobijamo garanciju da će tamo biti održana zaposlenost tri godine, a naša procjena je da ukoliko `Mital` ovako bude eksploatisao rudnik za pet do šest godina on će iz njega izaći i tamo neće biti ništa”, naveo je Dodik. On je ocijenio da je politizacija RŽR “Ljubija” potpuno nepotrebna, smišljena i koordinisana u tom pogledu. “Svi imaju neki svoj interes. Neko u `Mitalu` misli da bi trebao da nastavi sa tim da podržava sindikat i samo te rudnike, a da zapostavlja svoje zakonske obaveze, da nam ovdje servira princip transfernih cijena koje onemogućavaju da se poveća dobit i da od nje imamo korist mi kao Republika. Mi od akcija u RŽR `LJubija` ništa nismo imali niti išta imamo”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sada je jasno da je privatizacioni problem i bio da se uzme kontrolni paket od 51 odsto i da se u ugovoru o prodaji upiše da oni upravljaju kao da su 100-odstotni vlasnici. “Postavlja se pitanje šta će Republici Srpskoj 49 odsto kojim ne može da upravlja. RŽR `Ljubija` je prodat, mi ga ne prodajemo, već samo pokušavamo da za akcije koje tamo imamo dobijemo određeni iznos koji bi trebalo da poboljša likvidnost i pomogne Republici Srpskoj”, poručio je Dodik. On je rekao da je nekoliko puta veći iznos koji se sada dobija za manjisnki dio od onoga koji je dobijen za većinski, kada su ga prodavali oni koji sad najviše galame. Predsjednik Srpske je ponovio da nema nesuglasica sa DNS-om o prodaji ovog rudnika. “Razgovarao sam sa liderom DNS-a Markom Pavićem i on je rekao da nema nikakvih problema sa tim. NJegova partija nije u funkciji ni u mogućnosti da podrži prodaju akcija izraelskom investitoru, ali on će poštovati svaku vrstu odluke. Većina u Narodnoj skupštini nije u pitanju, ostajemo stabilni i bavimo se drugim pitanjima i sarađujemo u međuvremenu”, rekao je Dodik.

Dodik: Opozicija će se provesti kao ‘bos po trnju’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da vlast u Srpskoj spremno dočekuje prijedlog za smjenu Vlade i da će se opozicija sa tom inicijativom provesti kao “bos po trnju”. “Oni su kao mala djeca, ako se ne dešava ono što oni očekuju i traže, onda se naljute i viču zbog svega. Mislim da je to neozbiljno u ovom trenutku i svima je jasno da nemaju većinu i da ne mogu da obezbijede izglasavanje nepovjerenja jer Vlada ima većinu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik smatra da je ovaj prijedlog još jedan u nizu promašaja opozicije i u ostvarivanju njima znanih interesa. Prema njegovim riječima, opozicija svoj neuspjeh na nivou BiH, gdje čini vlast, prebacuje na Republiku Srpsku. “Vlada Republike Srpske ima nesumnjivu većinu i nema potrebe ni za kakvom rekonstrukcijom”, zaključio je Dodik.

Cvijanović: Svašta smo vidjeli od opozicije osim sposobnosti da pobijede na izborima

Cvijanović: Tamo su igrali pod palicom Bakira Izetbegovića, a sada je on prestao da diriguje i sopstvenoj partiji

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da opozicija može podnositi inicijative koje god želi, jer ih niko više ne uzima ozbiljno i građanima je jasno da je njihovo sjedenje u sarajevskim foteljama služilo samo tome da blokiraju novac namijenjen Republici Srpskoj.

Na pitanje Srne da prokomentariše to što će predstavnici opozicije sutra predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Cvijanovićeva je rekla da predstavnici opozicije sjede u Savjetu ministara BiH koji nema parlamentarnu većinu i umjesto da podnesu ostavke, oni traže smjenu Vlade koja ima parlamentarnu većinu.

“Tamo su igrali pod palicom Bakira Izetbegovića, a sada kada je on prestao da diriguje i sopstvenoj partiji, naši opozicionari su se dosjetili nove teme nastojeći da prikriju krah politike koju su vodili”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske je istakla da se u Srpskoj od opozicije svašta vidjelo, osim sposobnosti da pobijede na izborima.  “Što se tiče priče o protestima, i to smo vidjeli. Već su šetali i gostovali po parkovima organizujući svoje pozorišne predstave. Vidjeli smo i to da su, pored ulice, pokušavali za svoj poraz na izborima tražiti spas u stranim ambasadama, ali i nastojanjem da pravosuđe stave u funkciju svojih političkih ciljeva.

Svašta smo od njih vidjeli, samo ne da su sposobni pobijediti na izborima”, zaključila je Cvijanovićeva.

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj sutra će predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske.  Prijedlog su pripremile SDS, NDP i PDP, koje su podržale i druge opozicione stranke, a lideri ovih partija očekuju da se o njemu izjasni i sama Vlada Srpske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj