DANAS JE CIJELI SVIJET U KINI! Jinping: ‘Duh Puta svile je civilizacijsko naslijeđe, a njegova revitalizacija zahtijeva mirno i stabilno okruženje’

Kineski predsjednik Xi Jinping je tijekom svečanog otvorenja Foruma za Međunarodnu suradnju inicijative Pojas i put u nedjelju održao središnji govor s naslovom ”Surađujmo u izgradnju Gospodarskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. stoljeća”.

Xi je ovom prilikom istaknuo kako drevna ruta, protežući se tisućama milja i godina, objedinjuje duh mira i suradnje, otvorenosti i uključivosti, uzajamnog učenja i koristi.

‘Duh Puta svile je značajno civilizacijsko naslijeđe,’‘ istaknuo je kineski predsjednik dodajući kako su te rute, bilo kopnene ili pomorske, u godinama vladavina dinastija Tang, Song i Yuan doslovno procvjetale s velikim putovanjima kineskog pisca Du Huana, Marka Pola koji je prema Kini krenuo iz Italije te Muhameda Ibn Battuta iz Maroka koji su svakako ostavili značajan trag.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u nedjelju izjavio kako inicijativa Pojas i put treba biti izgrađena kao put mira s obzirom da to nastojanje zahtijeva mirno i stabilno okruženje.

”Drevni putevi svile rasli su u mirna vremena, no gubili su na svojoj živosti u ratnim previranjima. Nastojanja u izgradnji inicijative Pojasa i puta zahtijevaju mirno i stabilno okruženje,” istaknuo je Xi tijekom središnjeg govora na svečanosti otvorenja dvodnevnog Foruma za međunarodnu suradnju inicijative Pojas i put u Pekingu.

‘Mi trebamo njegovati novi tip međunarodnih odnosa koji uključuju suradnju na obostranu korist te bi trebali potaknuti partnerstva temeljena na dijalogu, a ne sukobima odnosno na prijateljstvu, a ne savezima,” dodao je Xi napominjući pritom kako bi sve zemlje trebale uzajamno poštivati suverenitet, dostojanstvo i teritorijalni integritet te razvojne putove, društvene sustave odnosno ključne interese i glavne brige jedna druge.

Prema riječima kineskog predsjednika Xija Jinpinga, Kina će pojačati financijsku podršku inicijativi Pojas i put s dodatnih 100 milijardi yuana namijenjenih Fondu Puta svile te će ohrabriti financijske institucije da započnu poslovanje u yuanima u vrijednosti koja se procjenjuje na oko 300 milijardi yuana.

Kineska razvojna banka te Banka Kine za izvoz i uvoz će uspostaviti posebne programe u vrijednosti 250 milijardi yuana odnosno 130 milijardi yuana podrške infrastrukturnoj odnosno suradnju u indistrijskim kapacitetima i financiranju u okviru Pojasa i puta,” istaknuo je Xi dodajući kako će Kina također surađivati s Azijskom bankom za infrastrukturne investicije, Novom razvojnom bankom BRICS-a te drugim multilateralnim institucijama kako bi podržala projekte vezane uz spomenutu inicijativu.

Guterres: Kina je središnji stub ‘multilaterizma’

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je međunarodnu zajednicu da iskoristi prilike u sklopu inicijative ”Pojas i put” koju je predložila Kina te teži zajedničkom razvoju.

Guterres je na svečanom otvaranju Foruma za međunarodnu suradnju inicijative ”Pojas i put”, koje je danas održano u Pekingu, pohvalio ambicioznu međukontinentalnu inicijativu koja je “ukorijenjena u zajedničkoj viziji za širi razvoj”.

Citirajući poznatu kinesku izreku koja je vodila brzi razvoj Kine: “Izgradnja puta je prvi korak ka prosperitetu”, šef UN-a pozvao je svijet da uči iz iskustva s drevne rute te ”taj duh ponese u nove visine za dobrobit sviju ”.

Guterres je također istaknuo rastuću ulogu Kine u promicanju globalnih inicijativa kao što je Azijska banka za infrastrukturne investicije te u povećanju potpore mirovnim misijama UN-a i novim sredstvima namijenjenima poticanju rasta, stabilnosti i prosperiteta.

Glavni tajnik UN-a u svom je govoru nazvao Kinu “središnjim stupom multilateralizma” te je izjavio kako vjeruje da će, uz podršku UN-a i čitavog svijeta za navedenu inicijativu, zemlje u razvoju postići brži rast i na najbolji način ispuniti UN-ov Plan održivog razvoja 2030.

Sastanak Putina i Xi Jipinga

Kineski predsjednik Xi Jinping danas se u Pekingu sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji sudjeluje na Forumu za međunarodnu suradnju inicijative ”Pojas i put” koji je danas otvoren u Pekingu.

Xi je ovom prilikom istaknuo kako su Kina i Rusija dobri susjedi, prijatelji i partneri te da su i ove godine odnosi u okviru sveobuhvatnog strateškog partnerstva i suradnje dviju zemalja održali visoku razinu razvoja. Osim toga, suradnja u svim sektorima ostvarila je nove rezultate s naglaskom na razvoj i produbljivanje odnosa koji predstavljaju strateški izbor dviju strana.

”Bez obzira na promjene na međunarodnoj sceni, mi moramo nastaviti razvijati i njegovati naše odnose,” istaknuo je Xi.

Vladimir Putin je za početak uputio svoje čestitike na uspješnom otvaranju foruma dajući visoku ocjenu aktualnim nastojanjima Kine u okviru spomenute inicijative navodeći kako je pravo vrijeme za održavanje ovoga foruma. Naglasio je kako je ruska strana spremna surađivati s Kinom u povezivanju razvojnih strategija Euroazijskog gospodarskog saveza s Gospodarskim pojasom Puta svile uz promicanje provođenja svih suradničkih projekata.

Šefovi dviju država su razmjenili mišljenja i o situaciji na Korejskom poluotoku te drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Sjeverna Koreja neprimjetna na samitu u Kini

SAD su upozorile Kinu da će prisustvo Sjeverne Koreje na samitu o planu za novi Put svile uticati i na prisustvo drugih zemalja, stoga je danas Sjeverna Koreja bila gotovo neprimjetna na tom samitu. Delegaciju Sjeverne Koreje za inicijativu Kaiš i put, kako se naziva, predvodi ministar spoljnih ekonomskih odnosa Kim Jong Dže, javlja državna novinska agencija Sjeverne Koreje, KCNA, koja do sada nije izdala nikakve detalje o tome sa kim se sastao ili šta je rekao.

Na snimku ceremonije otvaranja vidi se kineski predsjednik Si Ðinping koji drži govor i kako Kim stiže zajedno sa savjetnikom Bijele kuće, Metom Potingerom, koji predstavlja SAD na razgovorima. Nije jasno da li su njih dvojica razmjenjivali riječi, prenosi “Reuters”.

Za sada nije ni jasno na kojoj sjednici samita su se pojavili predstavnici Sjeverne Koreje, jer Kina nije izdala nikakve detalje o prisutnima. Održano je šest popodnevnih sjednica, koje su se fokusirale na razne teme, od koordinacije politikom, preko finansijske integracije, do razmjena između tink tenkova. Jedan diplomatski izvor navodi da je delegacija Sjeverne Koreje vjerovatno bila na sjednici o trgovini, na kojoj je bio i kineski ministar komerca, dok je drugi izvor rekao da su možda bili na sjednici Ujedinjenih nacija o politici, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

“Lično, pitam se da li to što su pozvani (Sjeverna Koreja) na sastanak, čija tema je mir i prosperitet, šalje pravu poruku u sijenci skorašnjih događaja”, rekao je za “Reuters” na marginama samita ambasador Evropske unije u Kini, Hans Ditmar Švejsgut.

 

 

 

(Global CIR/cri.cn)

Objavljeno u:

Komentiraj