ERDOGANOKRATIJA UZIMA SVOJ DANAK! Uhapšeni urednik opozicionog Cumhurriyeta i njemačka novinarka

Turske vlasti privele su prije dva dana urednika internet izdanja opozicionog prosekularnog lista Cumhurijet, Oguza Givena radi ispitivanja, javlja AFP. Given je  objavio na Twitteru da je uhapšen. Na siteu Cumhurijeta piše da nije poznat razlog hapšenja.

Slikovni rezultat za erdogan funny

Provladina agencija Anadolija je objavila da je hapšenje povezano sa prikrivanjem istine o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo turski tužilac Mustafa Alper koji je prvi podigao optužnicu protiv mreže islamskog klerika Fetulaha Gulena, osumnjičenog za pokušaj puča 15. jula prošle godine.

Gulen odbacuje ove tvrdnje. U posljednjih nekoliko mjeseci, policija je uhapsila oko 12 novinara i urednika u Cumhurijetu.

Također, agencije su javile da je uhapšen je još jedan njemački novinar u Turskoj. Antiterorističke jedinice Turske su provalile u kuću prevoditeljice i novinarke njemačkog jezika Mešale Tulu u Istanbulu. Tulu je optužena za promoviranje terorizma i članstvo u jednoj terorističkoj organizaciji.

Ova 33-godišnja žena radila je za novinsku agenciju ETHA kao i za jedan radio kome je nedavno zabranjen rad. Trenutno se u turskim zatvorima nalazi preko 150 novinara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj