FRANCUSKA I ZVANIČNO IMA NOVOG PREDSJEDNIKA! Već za sutra najavljen sastanak sa Angelom Merkel!

Emanuel Makron inaugurisan je u Jelisejskoj palati za predsjednika Francuske, čime je i zvanično postao najmlađi francuski predsjednik ikada. Makron je preuzeo dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda, a tom prilikom je poručio da je “Francuska izabrala nadu”.

PRISEGNUO MACRON Najmlađi francuski predsjednik od Napoleona preuzeo je Elizejsku palaču

On je, u prvom govoru koji je održao kao predsjednik Francuske, istakao da će EU pod njegovim mandatom biti “reformisana i obnovljena”, prenosi AFP. Makron je prethodno razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsjednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena – što je neuobičajeno za francuski protokol prilikom primopredaje predsjedničke dužnosti, koji predviđa da razgovor bivšeg i novog predsjednika traje od 20 do 30 minuta.

Od dosadašnjeg predsjednika Makron je, kako su naveli francuski mediji, trebalo da dobije nuklearne kodove i da bude upućen u državne tajne.  Makron, 39-godišnji centrista, u drugom krugu predsjedničkih izbora, 7. maja, odnio je ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.  Ceremonija inauguracije održava se u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsjednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsjednik Ustavnog savjeta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsjedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsjednika.

Makronu je načelnik Generalštaba francuske vojske Benoa Piža uručio veliki Nacionalni orden Legije časti, poručivši mu da je ponosan što mu je na usluzi.  Očekuje se da će se novi predsjednik Francuske obratiti okupljenima na prijemu u Palati, u prisustvu oko 300 visokih zvanica.  Makron će potom, kako je predviđeno, primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će odjeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da posjeti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

Povodom primopredaje predsjedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

U prvom predsjedničkom govoru poručio kako “svijet treba Francusku više nego ikada”

U svojem prvom govoru kao predsjednik Francuske, Macron je govorio o novoj renesansi, piše BBC. “Moj mandat će Francuzima vratiti samopouzdanje”, poručio je Macron i dodao kako svijet i Evropa treba baš takvu Francusku.  “Snaga Francuske ne opada, na rubu smo nove renesanse”, poručio je u svojem prvom predsjedničkom govoru Macron.

Rekao je i kako Francuska može biti jaka samo ako bude prosperitetna te kako će Francuzima vratiti ponos.  “Skupa ćemo biti primjer naroda koji zna utvrditi svoje vrijednosti i principe – principe demokracije i republike”, zaključio je Macron. Govor je zaključio porukom kako će početi raditi već večeras.

Već sutra kod Merkelove

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetit će u ponedjeljak Berlin, što je ujedno i prvo inozemno putovanje Macrona u svojstvu predsjednika, priopćeno je u petak u Berlinu. “Kancelarka Angela Merkel se raduje susretu s Macronom u ponedjeljak”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Posjeta Berlinu je prvo putovanje na novoj funkciji.   Merkel je podržavala Macrona u njegovoj borbi za predsjedničku funkciju, a u sklopu svoje kampanje Macron je sredinom ožujka već bio gost u Berlinu.

Angela Merkel je Macronu obećala punu podršku pri provedbi gospodarskih reformi. Istodobno neki dijelovi demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberala (FDP) oštro kritiziraju neke Macronove planove poput investicijskih programa koji bi bili financirani iz zajedničkog europskog proračuna.

 

 

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj