KURDI POSTAVILI ZASTAVE RUSIJE I SIRIJE U AFRINU! Ko je onda Erdoganov saveznik?

Turska režimska agencija Anadolija javila je  da su Kurdi u gradu Afrinu, koji je pod njihovom kontrolom, postavili rusku i sirijsku zastavu. Grad Afrin se nalazi na sjeverozapadu zemlje a kontroliraju ga Narodne zaštitne jedinice (YPG).

Time su Kurdi jasno pokazali ko su im saveznici u brobi protiv terorizma u ovom dijelu Sirije, što je šamar Erdoganu koji se nadao da će pitanje Kurdistana ponovo gurnuti pod tepih navodnim savezništvom sa Putinom.

Ovdje ne prestaju Erdoganovi problemi. Već smo ranije pisali kako je Washington odobrio historijsku isporuku oružja Kurdima, na šta su oni reagovali da se radi o njihovom konačnom priznanju od strane međunarodne zajednice.

Predsjednik Turske je rekao da je američko naoružavanje Kurda suprotno strateškim vezama dvije zemlje. Redžep Tajib Erdoan je na konferenciji za novinare prije odlaska u Kinu rekao da će biti nastavljena borba protiv terorizma u Siriji i Iraku.

Po njegovim riječima, trenutno ne postoji prijetnja za SAD i Rusiju u regionu, zbog čega nije neophodno prisustvo njihovih snaga, jer se, kako je rekao, samo Turska nalazi pod prijetnjom.

Jedno je očigledno, Erdoganu više niko ne vjeruje i teško da može naći sigurnog partnera ili saveznika na Bliskom Istoku, ali i svijetu. Sa druge strane Kurdi učvrščuju svoje veze i sa Istokom i sa Zapadom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj