QABOUN U RUKAMA SIRIJSKE VOJSKE! Završena predaja i evakuacija terorista

Više od 1,500 terorističkih militanata i članova njihovih obitelji napustilo je predgrađe Damaska, Qaboun, nakon što su u konačnici doživjeli potpuni poraz u bitci koja je velikom žestinom trajala više od dva mjeseca.

Informaciju o evakuaciji potvrdili su ‘opozicijski izvori’. Navodno su se na evakuaciju odlučili noćas nakon što su stjerani u mali džep koji se još nalazio pod njihovom kontrolom. Njihovi ljudi danas tvrde kako su postojale samo dvije opcije – evakuacija ili smrt.

Vijest dolazi svega nekoliko dana nakon što su se stotine militanata predale u obližnjoj gradskoj četvrti Barzeh. Oni su zajedno s obiteljima krenuli prema sjeverozapadnoj provinciji Idlib, koja se čvrsto nalazi u rukama terorista. Vjeruje se kako su tamo krenuli i poraženi militanti iz Qabouna.

Sirijski državni mediji potvrdili su kako se Qaboun od danas u potpunosti nalazi pod kontrolom sirijske vojske.

Kurdi predaju branu na Eufratu sirijskim vlastima?

Kurdski SDF, glavni saveznik SAD-a na sirijskoj teritoriji, predat će tek osvojenu branu Al Tabka na Eufratu sirijskim vlastima, prenosi FNA, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Borbene jedinice koje operišu pod političkim vođstvom SDF-a složile su se da se brana, koja je prije nekoliko dana slobođena od terorista DAIŠ-a, bude predata vlastima u Damasku, tvrdi izvor iranske agencije.

Komandni štab operacije “Bijes Eufrata”, tokom koje su oslobođeni brana i grad Al Tabka, izdala je saopštenje u kom se navodi da su obje lokacije očišćene od mina, te da će grad biti predat na upravu Gradskom vijeću i lokalnim odbrambenim jedinicama.

Operaciju “Bijes Eufrata” pokrenuo je kurdski SDF sa svojim paravojnim organizacijama, a uz snažnu podršku vojske SAD-a iz vazduha, ali i u specijalnim jedinicama i artiljeriji. Operacija koja je pokrenuta u novembru 2016. za konačan cilj ima osvajanje “prijestonice” DAIŠ-a – Rake.

 

(Global CIR/Agencije)

 

1 Komentaron this Post

  1. DENIS

    Bravo SAA gazi teroristicku gamad!!!!

    Reply

Komentiraj