ŠAROVIĆ U KINI DOGOVARA INVESTICIJE: BiH dio projekta ‘Jedan pojas, jedan put’ vrijednog 100 milijardi eura!

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je u Pekingu sporazum o saradnji sa Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture i turizma, čime je BiH formalno postala dio projekta “Jedan pojas, jedan put” u kome je Kina stavila na raspolaganje više od 100 milijardi eura za različite projekte.

BiH dio projekta 'Jedan pojas, jedan put' vrijednog 100 milijardi evra

U naredne tri godine Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje i na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inženjera i naučnika”, istakao je Šarović, koji u Kini učestvuje na forumu na visokom nivou “Jedan pojas, jedan put”.  Kao potvrda efikasne saradnja između BiH i Kine danas je potpisan i Memorandum o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21. vijek, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike. Sa velikom kompanijom Wong Fang, koja je u RS gradila termoelektranu Stanari, ministar je razgovarao i o skorom završetku procesa  ugovaranja termoelektrane Banovići kao i početka pregovora o izgradnji hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj.

Na ovom, kako kineska štampa ocjenjuje, historijskom skupu, kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jiping, učestvuje oko 100 delegacija zemalja svijeta, od toga 30 premijera i predsjednika, među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski predsjednik  Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Gutttieres, te mnogi drugi.

Šarović je govorio i na posebnoj sesiji posvećenoj trgovini koju je vodio kineski ministar trgovine Zhong Shan i održao više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama sa ciljem promovisanja jedne od najvećih ekonomsko-političkih inicijativa 21.vijeka, u kojoj je BiH punopravan učesnik i iza koje se krije ogromni program infrastrukturnih ulaganja. Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukture i trgovine na međunarodnom planu, a BiH je dio cijelog tog projekta.

Kao potvrda efikasne saradnja između BiH i NR Kine, danas  je potpisan  i Memorandum  o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21 vijek. Govoreći na tematskoj sjednici o trgovinskoj povezanosti ministar Šarović je naglasio važnost produbljivanja  trgovinske i ekonomske saradnje u duž Pojasa i Puta, radi neomatane i efikasne trgovine, ističući značaj podrške NR Kine kroz lakši pristup ulaganjima i pomoć u izgradnji kapaciteta i infrastrukture.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati i o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su Powerchina- Sinohydro, projekat autoputa Glamočani-Mliništa u dužini  od 62 km, te projekti TE Banovići i TE Tuzla.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj