WASHINGTON I MOSKVA PRIBLIŽAVAJU STAVOVE? Lavrov: Trump dosljedan u svojim stavovima o Rusiji; Haley: Važna saradnja sa Rusijom u borbi protiv DAIŠ-a

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u nedjelju da “dosljednost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pristupu, koji je razvio u pravcu razvoja odnosa s Rusijom, nikada nije prekršena”.

Slikovni rezultat za lavrov trump

Lavrov: Trump dosljedan u onome što je pričao o Rusiji

TASS prenosi da je Lavrov to rekao za rusku televiziju “Kanal 1”, kazavši da “lider SAD-a nikada nije kazao, bilo tokom predizborne kampanje ili nakon što je izabran za predsjednika, da želi da ima loše odnose s Moskvom”.

Naprotiv, govorio je da želi da ima normalne odnose međusobnog poštovanja sa svim zemljama, uključujući Rusiju i da će ti odnosi biti zasnovani na odgovarajuće shvaćenim i zajedničkim odnosima – naveo je šef ruske diplomatije. On je kazao da “takvi zajednički interesi, naravno, uključuju rat protiv terorizma”. – Iskreno govoreći, dosljednost predsjednika Trumpa, po mojem mišljenju, nikada nije prekršena – ocijenio je Lavrov.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli govori u Savetu bezbednosti UN u Njujorku

SAD: Važna saradnja sa Rusijom u borbi protiv DAIŠ-a

SAD smatraju da je saradnja sa Rusijom u borbi protiv terorističke organizacije DAIŠ izuzetno važna, izjavila je stalna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli. Prema riječima Hejlijeve, sa dolaskom nove američke administracije na vlast, Moskva i Vašington ispituju teren kako bi utvrdili na koji način bi ta saradnja mogla da se ostvari.

„Ja mislim da je neophodno ići naprijed i ustanoviti na koji način možemo da sarađujemo sa Rusijom, ali i utvrditi na kojim je osnovama tu saradnju nemoguće sprovesti“, rekla je Hejlijeva.

Nešto ranije je i američki državni sekretar Reks Tilerson govorio o rusko-američkoj saradnji, istakavši da je trenutno stanje u rusko-američkih odnosima takvo da ne odgovara ni interesima SAD, kao ni interesima cijelog svijeta. Tilerson je dodao da je protiv korištenja termina „resetovanje“ kada je riječ o odnosima Rusije i SAD jer, kako je rekao, resetovanje znači „brisanje“ historije, a nju ne treba zaboraviti.

Prva pošiljka američkog oružja sirijskim Kurdima

Ono oko čega se i Rusi i Amerikanci mogu složiti jeste očito borba protiv DAIŠ-a i generalno terorizma. Kada je u pitanju Sirija, antiterorističku borbu na terenu vodi vojska SAA sa savezničkim milicijama i kurdske snage.

Informativni izvori su objavili da je u posjed sirijskih Kurda na sjeveru Sirije stigla prva pošiljka američkog naoružanja. Obavještajni izvori Turske su prenijeli informaciju od američkih zvaničnika koji su naglasili da se radi o pošiljci koju čini jedan top i dva oklopna transportera sa teškim mitraljezima a koja je namijenjena vojnoj formaciji kurdskih demokratskih snaga u regionu El Tabkah, u provinciji Rakka.

Ovo je drugi slučaj da Amerikanci kurdskim vojnim formacijama u Siriji dopremaju teško oružje preko kurdskih teritorija u Iraku pod kontrolom Masuda Barzanija.

Jedina strana u sirijskom sukobu koja odbacuje Kurde i smatra ih terorističkom organizacijom jeste Erdoganova Turska, koja očito ne može pronaći saveznika koji će se uz nju boriti protiv sve jačih kurdskih jedinica, kako u Turskoj, tako i u Siriji te Iraku.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj