DAIŠ NA KOLJENIMA! Irački avioni bacaju letke: ‘Bitka je gotova, zauzeli smo Mosul’

Iračke snage istjerale su tzv. Islamsku državu (DAIŠ) s cijelog teritorija Mosula s izuzetkom 12 četvornih kilometara, izjavio je u utorak vojni glasnogovornik nakon što su zrakoplovi izbacili nad gradom letke u kojima se civilima poručuje da je bitka skoro gotova.

Militanti sada kontroliraju samo nekoliko okruga u zapadnoj polovici Mosula, uključujući stari grad. Iračka vlada želi proglasiti pobjedu do svetog mjeseca Ramazana koji bi trebao početi 27. maja, čak i ako u starome gradu ostanu džepovi otpora, navode vojni zapovjednici.

Glasnogovornik koalicije na čelu sa SAD-om, koja podupire iračke snage, rekao je da je neprijatelj u potpunosti okružen u gradu te da je u tijeku eliminacija njegovih boraca i resursa.

“Neprijatelj je na rubu potpunog poraza u Mosulu”, rekao je glasnogovornik na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu. Mosul je pao u ruke DAIŠ-a prije skoro tri godine, a operacija za ponovno preuzimanje kontrole počela je u oktobru prošle godine. U januaru ove godine iračke su snage oslobodile istočni dio grada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj