NOVINARE TREBA LIKVIDIRATI: Mikrofon ostao uključen, snimljen šokantan razgovor Putina i Zemana!

Nesmotrena izjava češkog predsjednika Miloša Zemana da novinare treba likvidirati, iako je iznijeta u šali, nije naišla na dobar prijem u njegovoj zemlji. Na početku sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kini u nedjelju, Zeman je prokomentarisao ogroman broj novinara riječima da ih je previše i da ih treba “likvidirati”.

Miloš Zeman i Vladimir Putin, Foto AP

Predsjednik Rusije je uzvratio da je dovoljno samo da se smanji broj novinara, ali razgovor su uhvatili mikrofoni, pa je snimak postao viralan. Kancelarije češkog predsjednika saopštila je da je riječ o šali, ali onda su krenuli Zemanovi protivnici: šef češke diplomatije Lubomir Zaorlek je rekao da on “jako ne voli” da razgovora o takvoj neprikladnoj temi, ministar kulture Danijel Herman rekao je da je takva izjava “neprihvatljiva”, dok je premijer Bohuslav Sobotka retvitovao poruku o broju novinara koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji (?) proteklih godina.

Zemanovi sukobi s češkim novinarima potiču iz vremena kada je bio premijer (1998-2002): 2001. zaprijetio da će uništiti nedjeljnik koji je optuživao njegovu vladu za netransparentnu politiku koja podržava korupciju, što je izazvalo proteste novinara u Češkoj, kao i u drugim zemljama. Osim toga, prvog dana na funkciji predsjednika Zeman je 2013. napao novinare navodeći da neki od njih “ispiraju mozak” i “manipulišu javnim mnijenjem”.

Zeman, koji se protivi sankcijama Zapada Rusiji, sastao se s Putinom na marginama skupa “Jedan pojas, jedan put” u Pekingu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj