UČESTVUJU I ZEMLJE REGIJE: Mektić najavio zajedničku spasilačku vježbu s NATO-om

Finalna planska konferencija na kojoj će biti utvrđen plan aktivnosti za septembarsku vježbu otklanjanja posljedica katastrofa “Bosna i Hercegovina 2017”, upriličena je danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-ovog Evroatlantskog centra za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC).

Slikovni rezultat za mektić najavio vojnu vježbu

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pojasnio je da su brojne strateške koristi od ove vježbe među kojima je da se osposobe domaće snage da bi mogle odgovoriti na izazove katastrofa samostalno, podsjećajući da je BiH 2014.  bila izložena velikoj katastrofi s čijim posljedicama se morala suočiti, ali je brže u tome uspjela zahvaljujući pomoći izvana.

Mišljenja je da institucije BiH trebaju biti dobro uvježbane kako bi mogle odgovoriti na katastrofe kojima se ugrožavaju ljudski životi, ali i materijalna dobra, kao i da se uspostavi samoodrživi sistem kojim je moguće adekvatno odgovori na posljedice katastrofa ne čekajući pomoć izvana.

Ministar Mektić je istakao da je važno i jačanje povjerenja među zemljama regiona, koje će također učestvovati u ovoj vježbi, naglasivši da se u slučajevima katastrofa BiH prvo mora oslanjati na svoje susjede i obratno.

Šef NATO-ove sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann pojasnio je da će se ovom vježbom testirati vještine snaga prvog odgovorai civilnih i vojnih institucija, zemalja NATO-ovih članica i partnerskih zemalja koje će djelovati “rame uz rame”, odnosno zajednički radi spašavanja života.

U trenutku kada se BiH suočila s poplavama i klizištima, pomoć je stigla iz više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući i NATO koji je poslao svoj tim. Jedna od preporuka tog tima bilo je da se u budućnosti trebaju organizirati različite obuke te civilne i vojne međunarodne vježbe, a to sada upravo i radimo”, podsjetio je.

 

‘Mafija kontroliše procese’

Osim vojne vježbe, Mektić je govorio i o stanju u bh. pravosuđu, još jednom naglašavajući da Tužilaštvo BiH ništa ne radi na rješavanju kriminalnih afera.

Dvije milijarde [konvertibilnih maraka] štete u predmetu ‘Pandora’ su nestale. Pa gdje su pare, gdje je optužnica za taj novac, sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja Kemala Čauševića, taj predmet je upropašten. Nek’ me demantuju ako misle suprotno i ja ću podnijeti ostavku“, kazao je Mektić, a prenosi Klix.ba.

On kaže da se gotovo ništa ne radi na aktuelnim kriminalnim aferama te da je situacija bila bolja kada je Goran Salihović bio glavni državni tužilac.

Svaki dan nas presreću nekim aferama, a nema rezultata kao odgovor države. Mi mafiju možemo samo poraziti tako što ćemo udariti na njih i tako što ćemo im oduzeti imovinu. Ovdje mafija kontroliše procese. Ko je od političkih elita rekao da ja ‘lupam gluposti’ – niko“, rekao je Mektić.

Dodao je da je stvarnost u BiH onakva kako je oblikuju političari.

Ako imamo perspektivu, zašto nam bježi omladina? Naša stvarnost je onakva kako kažu političari. Ja mrzim politiku i političare.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj