UKOLIKO NE BUDE ‘DRAMATIČNIH POTRESA’: Crnadak se nada kandidatskom statusu BiH početkom 2018. godine

Ukoliko ne bude većih poteškoća oko finaliziranja odgovora na Upitnik Evropske komisije, Bosna i Hercegovina bi početkom 2018. godine mogla dobiti status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji – kazao je u intervjuu za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kako je pojasnio, u narednih nekoliko mjeseci odgovori na Upitnik trebali bi biti dostavljeni u Brisel, a izražavajući optimizam da će sve biti urađeno na najbolji način, podsjetio je da je u toku završna faza odgovaranja na pitanja iz Upitnika.

Nadam se da će 33 grupe koje smo formirali svaka u svoj oblasti definirati konačne odgovore, a potom bi trebalo uslijediti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo. U tom smislu krenut će snažna diplomatska “ofanziva” bh. diplomatskih predstavništava na teritoriji EU da se period između dostavljanja odgovora i donošenja odluke o kandidatskom statusu skrati – kazao je.

Naglasio je da će se također učiniti sve da bude što manji broj dodatnih pitanja, a po mogućnosti da ih ne bude uopće te da se, na bazi svega što je BiH do sada uradila, dobije status zemlje kandidata.

Stoga, ukoliko ne bude “dramatičnih potresa” i ukoliko se uspješno završi definiranje konačnih odgovora kroz mehanizam koordinacije, Crnadak izražava uvjerenje da bi BiH kandidatski status mogla dobiti već  početkom 2018. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj