ZAKON ZA MIGRANTE: Austrija zabranila nošenje burki, migranti obavezni da učestvuju u jednogodišnjem integracijskom procesu

Austrijski parlament donio je zakon kojim je zabranjeno nošenje burki, odnosno odjeće koja potpuno prekriva lice muslimanki. Prestupnici će od oktobra biti kažnjavani iznosom od 150 eura za nepoštovanje ove odredbe.

Odredba je dio opsežnijeg integracionog zakona, na kojem austrijska Vlada nastavlja da radi.

Ovaj zaokret dolazi nakon što je prije nekoliko mjeseci predsjednik Austrije ljevičar Aleksander van der Belen pozvao sve žene da nose marame na glavi u znak solidarnosti sa muslimanima i borbe protiv “sve veće islamofobije”.

“Ako se islamofobija nastavi, moraćemo zamoliti sve žene da nose marame u znak solidarnosti sa onima koji to čine zbog vjerskih razloga”, rekao je tada on. Međutim, austrijski političari žele veću i bolju integraciju muslimanskih migranata u domaći način života, a zabrana burki je korak u tom pravcu. komentarišu austrijski mediji.

Između ostalog imigranti su obavezni godinu dana sudjelovati u integracijskom procesu tokom kojeg će učiti njemački jezik i etiku.

Ova je mjera usmjerena prema izbjeglicama i tražiteljima azila, za koje postoji procjena kako imaju dobre izglede za ostanak u Austriji. Od tražitelja azila se također očekuje spremnost na volonterski rad za javno dobro, a oni koji to odbiju automatski će izgubiti stečene povlastice. Ovim bi se zakonskim prijedlogom migrante trebalo učiniti poželjnijim radnicima kod austrijskih poslodavaca.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj