EPILOG ISTRAGE U MAKEDONIJI: Zaposleni u parlamentu postavio bombu u Sobranju

Improvizovanu eksplozivnu napravu, koju su radnici obezbjeđenja pronašli u zgradi Sobranja u Skoplju 2. maja, postavila je osoba zaposlena u makedonskom parlamentu. Identitet ove osobe utvrđen je na osnovu snimaka sa skupštinskih kamera, javili su lokalni mediji. 

Zaposleni u parlamentu postavio bombu u Sobranju

Šef obezbjeđenja Sobranja prijavio je policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena improvizovana eksplozivna naprava, odnosno velika plinska boca na kojoj su bili povezani fitilj i petarda. 

Eksplozivna naprava pronađena je samo nekoliko dana nakon što je 27. aprila grupa maskiranih osoba upala u makedonski parlament nezadovoljna što je SDSM sa parlamentarnim strankama makedonskih Albanaca izabrala Talata DŽaferija za predsjednika Sobranja.

U neredima u Sobranju povrijeđeno je 100 osoba, među kojima su bili poslanici, novinari i policajci.  Nakon incidenta policija je radila na identifikaciji napadača i do sada je privela više lica, a nekima je određen i pritvor.  U Krivičnom sudu u Skoplju sutra počinje suđenje devetorici osumnjičenih za nasilje u Sobranju.

Udruženje “Tvrdokorni” najavilo je skup ispred suda kako bi, kako je saopšteno, podržalo makedonske rodoljube vjerne otadžbini u odbrani Republike.  Učesnici događaja u Sobranju zatražili su amnestiju od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj