ERDOGANOVO OBEZBJEĐENJE TUKLO DEMONSTRANTE: Posjeta turskog predsjednika izazvala sukobe u Washingtonu

Najmanje devet osoba je povrijeđeno, od kojih dvoje teže, u sukobu pristalica i protivnika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana ispred Ambasade Turske u Vašingtonu. Agencija AP navodi da su dvije osobe uhapšene, od kojih je jedna optužena za napad na policajca.

Erdoanova posjeta izazvala sukobe u Vašingtonu

Sukobi su izbili samo nekoliko sati poslije sastanka Erdoana i američkog predsjednika Donalda Trampa. Zasad nije poznato koja grupa je započela sukob. Prema nekim navodima u neredima je učestvovalo i Erdoanovo obezbjeđenje.

Navodno su pripadnici obezbjeđenja tukli demonstrante. Kako se navodi, reagovala je policija i zaustavila saobraćaj, a došli su i vatrogasci i ambulantna vozila.

Predsjednici SAD i Turske Donald Tramp i Tajip Redžep Erdogan založili su se jučer ‘za poboljšanje bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv DAIŠ-a’, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.  Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredjeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Sa druge strane, Erdoan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smtrati kurdsku miliciju u Siriji za partnera u tom regionu, prenio je AFP. “U isto vrijeme nikad nećemo dozvoliti ovim grupama koje žele da promijene etničke ili religijske strukture u regionu koristeći terorizam kao izgovor”, dodao je Erdogan.

 

Fethullah Gulen uoči sastanka Erdogana i Trumpa: AKP sistemski progoni nevine ljude

 

Komentiraj