PALA VLADA RS-a? Narodna skupština nije podržala prijedlog o prodaji ‘Ljubije’, Crnadak poručio: Neusvajanje odluke je poruka da vlada nema većinu

Poslanici Narodne skupštine RS nisu dali saglasnost na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.  Za odluku je glasalo 39 poslanika, protiv je bilo 34, i sedam poslanika je bilo suzdržano. Ovim postaje jasno kako koalicija na nivou RS-a ne može osigurati većinu za normalno funkcioniranje i donošenje zakona i odluka.

Reakcije vladajućih i opozicije na odluku o 'Ljubiji'

Poslanici iz redova SNSD, SP, poslanici SDS-K, Nenad Stevandić i Slavko Dunjić, kao i Vojin Mitrović,  Ilija Stevančević i Zlatko Maksimović glasali su “ZA”. Poslanici stranaka Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP, Napredna Srpska) i jedan poslanik SDS-K, Darko Banjac bili su “PROTIV”. Protiv su bili svi poslanici DNS, osim potrpredsjednika stranke i predsjednika NS RS, Nedeljka Čubrilovića koji je bio među suzdržanima zajedno sa poslanicima iz Koalicije ”Domovina”, i poslanikom Simonom Žakulom koja je prije nekog vremena napustila SDS.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM. Zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mitala” formirano je 2004. godine u kojem RŽR ima 49, a “Mital” 51 odsto akcija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je ponuda kompanije “Izrael investment grupa” za državni paket akcija u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “Ljubija” prihvaćena, jer je bolja od “Mitalove” i donosi investicije i razvoj tog rudnika i Srpske.

Cvijanović: Odluka o prodaji “Ljubije” je odluka Vlade, a ne samoinicijativa ministarstva industrije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da Odluka o prodaji akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “Ljubija” nije samoinicijativna aktivnost Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i resornog ministra Petra Đokića, nego je odluka Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je “Odluka o prodaji akcija RŽR ‘Ljubija’ odluka Vlade Srpske i da je ona upućena u Narodnu skupštinu na konačno izjašnjavanje u skladu sa koalicionim politikama u čijem definisanju su učestvovale sve koalicione partije, a to znači i SNSD i SP i DNS”.

Ona je istakla da je na narodnim poslanicima da donesu konačnu odluku o prodaji akcija RŽR “Ljubija”, a činjenica da se u Narodnoj skupštini vodi dugotrajna rasprava sa puno učesnika pokazuje da ova tema zaslužuje pažnju. “Vlada Republike Srpske ovo posmatra kao razvojnu šansu za Ljubiju, ali i za cijelu prijedorsku regiju, a na poslanicima je da odluče da li je to tako”, naglasila je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je tako potvrdila navode medija kako SNSD-ova koalicija nema većinu.

Dodik: Odluka Skupštine na štetu RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u izjavi Srni da je odlukom Narodne skupštine da ne podrži prodaju akcija RŽR “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupa” oštećena Republika i da će u periodu koji dolazi to uvidjeti svi koji danas nisu glasali za prijedlog Vlade, ali i javnost u Srpskoj.Dodik: Odluka Skupštine na štetu Srpske

Međutim, od naknadne pameti nećemo imati puno koristi. Biće zanimljivo analizirati u narednom periodu ko je i zašto glasao kako je glasao, i ko je glasao za interese ‘Arselor Mitala’, a ne Srpske u rudniku ‘Ljubija’“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je još ranije rekao da se neće osjećati ni kao pobjednik ni kao poraženi kakav god bio ishod glasanja u Narodnoj skupštini po ovom pitanju. “I dalje smatram da je akcije RŽR ‘Ljubija’ trebalo prodati izraelskoj kompaniji koja je nudila i više novca i bolje uslove i planove za razvoj Ljubije”, poručio je predsjednik Srpske.

Glasanje o opozivu Vlade RS-a 31. maja

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 31. maj posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj će biti razmatrano izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naveo je da je razmatranje izglasavanja nepovjerenja Vladi Republike Srpske predložila grupa poslanika.

“Planirano je da radimo 31. maja, 1. i 2. juna, što je dovoljno vremena. Nakon što okončamo ovu sjednicu, biće održan Kolegijum Narodne skupštine koji bi trebalo da zakaže redovnu junsku sjednicu skupštine”, rekao je novinarima Čubrilović, nakon sjednice Kolegijuma. On je naveo da bi redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude održana 13, 14. i 15. juna.

Početak posebne sjednice zakazan je u 12.00 časova. Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica očekuje da poslanici, prilikom usvajanja konačnog dnevog reda, prihvate inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske.

“Mislim da smo kvalitetan i ozbiljan materijal uputili Narodnoj skupštini. Evidentno je da Vlada Srpske pokazuje u kakvu je poziciju došla kada zavisi od prodaje prirodnih resursa i nekih 90 miliona kompanije `Izrael investment grupe`“, rekao je Govedarica.

Crnadak: Neusvajanje odluke – poruka da vlada nema većinu

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da neusvajanje odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto državnog kapitala u Rudnicima željezne rude (RŽR) “Ljubija” predstavlja “poruku da Vlada Srpske nema većinu”.

“Očigledno da Vlada koju vodi Željka Cvijanović nema 42 ruke /većinu u Narodnoj skupštini Srpske/ koje je održavaju i mislim da je ishod glasanja ohrabrenje koje pokazuje da još ima ljudi koji misle svojom glavom”, rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci. Narodna skupština Republike Srpske danas nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “LJubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Komentiraj