POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ‘FARMA BOTOVA’: Mjesto gdje se fabrikuju lajkovi, pregledi i komentari na internetu!

Više od 10.000 telefona korišteno je na ovoj farmi botova u Kini, a na rezultatima iste vjerovatno mogu pozavidjeti drugi botovski garnizoni širom svijeta, piše Telegraf.

U ovakvom jednom okruženju, odnosno kancelariji, operateri upravljaju s desetinama hiljada mobilnih telefona, koji rade naizgled potpuno samostalno i nezavisno, praveći lažne preglede na društvenim mrežama, YouTubeu, lajkajući i komentirajući određene sadržaje, na osnovu kojih “tamo neko” zarađuje mnogo novca.

Jedan mladić posjetio je jednu od farmi botova u Kini. Ispostavilo se da ako želite pokrenuti biznis gdje ocjenjujete gomilu aplikacija i pišete lažne recenzije, ne možete da varate da imate gomilu telefona, već ih, zaista, morate fizički imati. I to je ono što se vidi na videu, soba puna telefona, koja nemilosrdno ocjenjuje aplikacije i piše komentare, jer sve u životu (a naročito na internetu) je laž.

Tako da ne treba čuditi otkud milionski klikovi na pojedinim YouTube pregledima, otkud hiljade lajkova na recenzijama pojedinih aplikacija ili, pak, komentara na važne svjetske i domaće događaje. Ova farma nije jedina ovakve vrste u Kini, pa probajte zamisliti kolika je i kako moćna ta mašinerija. Pogledajte video i uvjerite se i sami:

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj