PROCURIO SADRŽAJ BILJEŠKI SMIJENJENOG ŠEFA FBI: ‘Tražio je da prekinem ključnu istragu’

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, objavili su u utorak američki mediji. Prema bilješkama iz veljače ove godine, koje je Comey vodio tijekom sastanka s Trumpom u Bijeloj kući, predsjednik je Comeyju rekao “nadam se da možete odustati od toga”, navodi New York Times.

FILE PHOTO: A combination photo shows U.S. President Donald Trump (L), on February 28, 2017, White House National Security Advisor Michael Flynn (C), February 13, 2017 and FBI Director James Comey in Washington U.S. on July 7, 2016. REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool, Carlos Barria, Gary Cameron/File Photo

“Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga”, Trumpova je izjava zapisana u bilješci.

Prema izvješću koje je objavio Times, Comeyjeva bilješka je “dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utječe na istražne postupke koji su u tijeku”. List navodi da su bilješke agenata FBI-a u velikoj većini slučajeva priznate kao vjerodostojan dokaz u sudskim postupcima.

Ako je Trump uistinu učinio to što se tvrdi u Comeyjevim bilješkama, tada bi to, prema nekim tumačenjima, predstavljalo ometanje istrage, kazneno djelo koje bi američkog predsjednika moglo dovesti do opoziva s dužnosti, o čemu bi u konačnici odlučivao Kongres.

U bilješci se, inače, također navodi da je Trump Comeyju rekao kako bi novinare koji objavljuju povjerljive informacije trebao početi trpati u zatvore.

Reakcija Bijele kuće

Bijela kuća je demantirala navode iz Timesa, ističući kako oni “nisu istiniti, niti su točan prikaz razgovora”. U priopćenju iz Bijele kuće stoji kako je Trump “u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek”, ali i da “nikada nije tražio od g. Comeyja ili bilo koga drugoga da prekine bilo koju istragu pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn”.

Od nekolicine republikanskih i demokratskih dužnosnika iz Kongresa počeli su stizati pozivi da Comey preda bilješke, ako one uistinu postoje, kako bi ih razmotrili odbori koji su pokrenuli istragu o pitanju ruskog utjecaja na američke predsjedničke izbore.

Istovremeno, brojni zastupnici, kako demokratski, tako i oni s republikanske strane, pozivaju i na novo svjedočenje Comeyja, ne bi li i osobno potvrdio autentičnost bilježaka čiji je sadržaj procurio u medije.

Očekivano, demokratski zastupnici su bili nešto žešći u svojim istupima.

To su opasne optužbe, a djeluje kao klasičan primjer ometanja pravde. Moramo čuti javno svjedočenje direktora Comeyja, a moramo dobiti na uvid i njegove bilješke, kao i pripadajuće audio zapise, ako postoje, objavio je u priopćenju demokratski zastupnik Elijah Cummings.

– Ako su ovi navodi točni, predsjednikov besramni pokušaj da zaustavi FBI-evu istragu o Michaelu Fynnu je napad na vladavinu prava na kojoj se temelji naša demokracija. U najboljem slučaju, predsjednik Trump je zlorabio svoj položaj. U najgorem slučaju, radi se o ometanju pravnog sustava, izjavila je demokratska zastupnica i liderica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

– Zabilješka je snažan dokaz ometanja pravde i zaslužuje da odmah bude pokrenuta istraga od strane posebnog nezavisnog tužitelja, izjavio je demokratski senator Richard Blumenthal.

Nakon ovih priča postavlja se pitanje poštuje li predsjednik neovisnost FBI-a i institucija zaduženih za provođenje zakona. Od vitalnog je značaja da Kongres dođe u posjed tih bilježaka i čuje javno svjedočenje bivšeg direktora Comeyja… Američki narod zaslužuje odgovore o djelovanju predsjednika Trumpa, dodao je.

Iako nisu tako žestoki u osudama, i republikanci žele rasvjetljivanje ovog slučaja.

Ne želim čitati bilješke. Želim njega (Comeyja) čuti, izjavio je republikanski senator Lindsey Graham u razgovoru za MSNBC, dok je republikanski zastupnik Frank LoBiondo putem Twittera objavio kako “zemlja mora dobiti odgovore” i kako je “potpuno jasno da FBI direktor Comey mora svjedočiti u Kongresu”.

Utjecajni republikanski senator John McCain tijekom govora na svečanoj večeri Međunarodnog republikanskog instituta, na kojoj je primio nagradu te organizacije, usporedio je najnovija otkrića oko Trumpa s aferom Watergate uslijed koje je predsjednik Richard Nixon bio prisiljen podnijeti ostavku.

– Došlo smo do točke u kojoj je sve ovo poprimilo razmjere Watergatea. Ovaj film smo već jednom gledali, izjavio je McCain, dodajući da bi Trump trebao čim prije iznijeti sve što zna jer ‘što duže bude odgađao to, to će dulje sve ovo trajati’.

Iznenadni otkaz

Američki predsjednik je prošlog tjedna potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove su administracije kao razlog za tu odluku naveli brojne pogreške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaj njezine elektronske pošte. Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije. Kasnije je Trump u intervjuu za NBC News priznao da je Comeyja najurio i zbog istrage o njegovim mogućim vezama s Rusima.

Flynn je 13. veljače dao ostavku na svoju dužnost priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima “nenamjerno dao polovične informacije” o osobnim razgovorima koje je 29. prosinca vodio s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Trump je pak Kisljaku i ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka u Ovalnom uredu prošlog tjedna otkrio povjerljive informacije za koje američki dužnosnici kažu da ih ne dijele ni s vlastitim saveznicima, a dobili su ih, također prema dužnosnicima, od Izraela. Iako je Bijela kuća isprva zanijekala da je Trump Rusima odao izvor, operativne podatke o vojnim akcijama ili metode prikupljanja podataka, sam Trump je na Twitteru u međuvremenu objavio kako on kao predsjednik ima pravo dijeliti ‘činjenice’ i deklasificirati ih na licu mjesta.

WASHINGTON, D.C., USA - MAY 10, 2017: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov, US President Donald Trump, and Russian Ambassador to the United States Sergei Kislyak (L-R) talking during a meeting in the Oval Office at the White House. Alexander Shcherbak/TASS, Image: 331869757, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS

Cure detalji burnih sastanaka u Bijeloj kući

Povjerljive obavještajne informacije koje je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna otkrio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu te ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku, Amerikancima su dostavili Izraelci, piše New York Times.

Novinari ovog lista informaciju su dobili od jednog sadašnjeg i jednog bivšeg američkog dužnosnika, upoznatih s načinom na koji je SAD dobio informacije. Ovo otkriće cijeloj priči, uz ugrožavanje kredibiliteta američkih tajnih službi i same Bijele kuće, daje i dimenziju potencijalnih diplomatskih komplikacija.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD-a, ujedno i veliki izvor obavještajnih informacija s Bliskog istoka, stoga bi Trumpovo otkrivanje njihovih informacija Rusima, koje Amerikanci nisu podijelili niti sa svojim saveznicima, moglo ozbiljno ugroziti odnos dviju država, koji ionako ne blista još od hladnog odnosa bivšeg predsjednika Obame i izraelskog premijera Netanyahua. Još gore, otvara se mogućnost da Rusi te informacije prenesu svojim saveznicima u Iranu, inače glavnoj prijetnji Izraelu na Bliskom istoku (a ujedno i državi za koju Trump do sada nije pokazao puno razumijevanja i čiji je nuklearni sporazum a svjetskim silama, sklopljen za vrijeme Obamina mandata, oštro kritizirao).

Bojazan za takav scenarij u Izraelu su javno iznosili neki od najuglednijih komentatora neposredno nakon Trumpove izborne pobjede. Naravno, izraelski dužnosnici nisu se izjasnili o tome jesu li sporne obavještajne informacije njihove, a u izjavi koju je NYT-u poslao izraelski veleposlanik u SAD-u Ron Dermer stoji tek da će dvije države i dalje zadržati bliske odnose po pitanju antiterorističkih mjera.

– Izrael ima puno povjerenje u naš odnos o dijeljenju obavještajnih informacija sa SAD-om i raduje se produbljenju tog odnosa u godinama koje slijede pod predsjednikom Trumpom – stoji u izjavi.

Podsjećamo, na sastanku s Lavrovom i Kisljakom Trump je otkrio informacije o terorističkim napadima koje navodno planira Islamska država, od čega su neki detalji sigurno došli od Izraelaca, kažu američki dužnosnici koji su za New York Times razgovarali pod uvjetom anonimnosti. Također su dodali da je Izrael upozoravao Amerikance da budu oprezni s obavještajnim informacijama koje su im dali, a koje je Trump nehajno podijelio s Rusima.

Trump je u utorak na Twitteru rekao da je bio apsolutno u pravu što se tiče dijeljenja ‘činjenica’ s Rusima u interesu borbe protiv terorizma, a cijeli je sastanak nazvao “vrlo, vrlo uspješnim” tijekom kratkog pojavljivanja s turskim predsjednikom Erdoganom koji je u službenom posjetu Bijeloj kući.

Bivši američki dužnosnici su pak za New York Times rekli kako nije rijetko da predsjednici nehotično kažu previše na sastancima, ali zato u tu svrhu prije sastanaka njihovi savjetnici jasno povlače linije koje ne bi smjeli prijeći na takvim sastancima. Problem s Trumpom je što, kako ističe niz svjedoka iz Bijele kuće, za takve upute vrlo malo mari, a zapravo ih rijetko i detaljno čita.

Inače, izraelski mediji su ranije ove godine pisali kako su američki dužnosnici upozorili svoje izraelske kolege da budu oprezni s informacijama koje šalju do Trumpove administracije jer bi potencijalno mogle završiti kod Rusa – ta je bojazan temeljna na naizgled bliskom odnosu Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Rusi imaju najopsežniji mehanizam za prikupljanje obavještajnih podataka osim našeg. Oni mogu dobro razumjeti i oslikati situaciju uz samo nekoliko detalja. Oni Trumpove informacije mogu spojiti s vlastitim obavještajnim informacijama, kao i onima koje dobiju od svojih saveznika. A mogu angažirati i dodatne resurse ako im je to potrebno – rekao je dugogodišnji dužnosnik CIA-e John Sipher koji je 1990-ih godina služio u Moskvi i bio na čelu programa CIA-e za Rusiju u periodu od tri godine.

New York Times u velikom insajderskom izvještaju iz Bijele kuće u međuvremenu piše kako je ondje nakonb bombastične vijesti koju je prvi u javnost pustio Washington Post vlada pomutnja.

On sam je, kako navode dvojica njegovih savjetnika, izuzetno loše volje te se okrenuo protiv većine suradnika, čak i protiv zeta Jareda Kushnera, često ih u furioznim ispadima optužujući da su nesposobni. Dopisnici iz Bijele kuće opisuju kako su u ponedjeljak, nedugo nakon prvih izvješća o davanju tajnih podataka Rusima, čuli Trumpove suradnike kako viču jedni na druge u prostoriji blizu one u kojoj su obično smješteni novinari.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj