PRVI PUT VEĆINA AMERIKANACA ZA OPOZIV TRUMPA! Putin: U SAD-u se širi politička šizofrenija

Najnovije ankete pokazuju da, po prvi put, više Amerikanaca podržava pokretanje postupka opoziva svog predsjednika Donalda Trampa nego što se protivi toj proceduri, piše “Indipendent”. Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je sprovela kompanija “Public policy polling”, bliska Demokratskoj stranci, 48 odsto Amerikanaca podržava pokretanje procedure opoziva svog predsjednika, dok je 41 odsto protiv.

Prije tri meseca, isto istraživanje pokazalo je da je američka javnost podjednako podeljena po tom pitanju. Anketa je sprovedena između 12. i 14. maja, nakon što je Tramp otpustio direktora FBI-ja Džejmsa Komija, a prije izveštaja “Vašington posta” da je predsjednik SAD podijelio klasifikovane informacije sa ruskim zvaničnicima. Nakon smjene Komija, Trampov rejting pao je na najniži nivo u posljednja dva mjeseca, tako da većina Amerikanaca (57 odsto) kaže da nije zadovoljno načinom na koji on obavlja svoj posao.

Od anketiranih, 37 odsto kaže da podržava njegovu odluku o smenjivanju Komija, dok je 48 odsto protiv. “Indipendent” navodi da je, od kako je Tramp inaugurisan, najmanje 12 senatora iz Demokratske stranke tražilo pokretanje postupka za njegov opoziv. Britanski list konstatuje da je “Wall Street Journal” 2008. godine ocijenio da je “PPP” jedna od najpouzdanijih kompanija za istraživanje javnog mnijjenja u SAD, ali je i ona, poput mnogih, značajno potcijenila Tramovu prednost u ključnim američkim državama, što mu je osiguralo pobjedu na predsjedničkim izborima prošle godine.

Putin: U SAD-u se širi politička šizofrenija

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je nedavne optužbe američkih medija da je američki predsjednik Rusiji otkrio strogo čuvane tajne u vezi s terorističkom organizacijom ISIS i kazao kako je to plod šizofrenije koja se širi na političkoj sceni u SAD-u. “Vidimo da se u SAD-u širi politička šizofrenija. To je jedino moguće objašnjenje za neosnovane optužbe koje čujemo“, kazao je Putin nakon današnjeg sastanka sa italijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u Sochiju.

Putin je također kazao kako je Rusija spremna američkom Senatu dostaviti transkript razgovora koji je vođen u ponedjeljak kada se u Bijeloj kući sa Trumpom sastao šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, a kada je prema tvrdnjama medija Trump odao važne tajne.

Ruski predsjednik je u šaljivom tonu dodao da će ukoriti ministra Lavrova je mu nije dostavio tajne koje mu je Trump navodno povjerio. “Antiruska politika u Americi se sve češće koristi. Oni koji to rade su glupi ako ne shvataju da time štete interesima svoje zemlje, a ako su svjesni toga onda su opasni ljudi. Mi se nikada nismo, niti ćemo se ikada miješati u unutrašnje stvari SAD-a“, kazao je Putin.

Kongresmen Al Grin traži opoziv Donalda Trampa

U međuvremenu je kongresmen iz Teksasa Al Grin  pozvao  danas na otpočinjanje procedure opoziva predsednika Donalda Trampa rekavši da on ugrožava demokratski proces u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao razloge za opoziv, Grin je naveo smenu direktora FBI Džejmsa Komija i Trampove izjave nakon toga.Kongresmen Al Grin traži opoziv Donalda Trampa

On smatra da ako je Komi smijenjen kako bi se omela istraga između vezama ruske vlade i Trampove kampanje onda je to razlog za opoziv, prenose američki mediji. “Ti postupci, u kombinaciji, dovode do zastrašivanja i opstrukcije”, rekao je Grin na konferenciji za novinare u Hjustonu. Prema njegovim riječima, ako predsjednik nije iznad zakona onda bi Predstavnički dom trebalo da pokrene postupak njegovog opoziva.

“Naša zemlja je u stanju krize. Svaki dan u kome on ostaje na dužnosti, ugrožava našu demokratiju. Vrijeme je da se preduzmu drastični i neophodni koraci”, rekao je Grin. Još nekoliko demokrata u Kongresu je zatražilo pokretanje Trampovog opoziva ili je govorilo o toj mogućnosti.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj