U ANKARI OBILJEŽEN ‘DAN NEZAVISNOSTI IZRAELA’! Avci: ‘Naše prijateljstvo sa Jevrejima traje već 500 godina’

U Ankari je 16 maja, 2017 g.  svećano obilježena 69 godišnjica nezavisnosti Izraela. Ovom svećanom činu su pored izraelskog ambasadora u Ankari Eitana Na’eha , prisustvovali i mnogi zvaničnici turske Vlade; ministar za kulturu i turizam Nabi Avci, savjetnik turske vlade za inostrane poslove Umit Yalcin, portparol za inostrane poslove Turske Huseyin Muftuoglu kao i mnoge diplomate, zvaničnici i novinari, piše salom.tr.

Ministar Nabi Avci se u ime turske Vlade obratio prisutnima. Avci je izraelskim zvaničnicima čestitao godišnjicu nezavisnosti Izraela te je među ostaloga naglasio: “Kao što je poznato naše prijateljstvo sa Jevrejima postoji već petsto godina kada je osmanski Sultan II Bajazit primio napaćeni jevrejski narod u osmansku državu. Mnogi Jevreji koji su iz osmanske, a i ostalih država odselili za Izrael nastavljaju sa obilježavanjem nama zajedničkih historijskih vrijednosti. Turska će uz saradnju i dobre odnose sa Izraelom zajedno doprinijeti uspostavljanja stabilnosti i mira u regionu, istakao je Avci.

Avci je također naglasio da će Turska uspostaviti još bolje odnose sa Izraelom i time pospiješiti  saradnju u ekonomiji, energetici, turizmu, trgovini, visokoj tehnologiji kao i mnogim drugim za dvije zemlje važnim projektima koji će rezultirati  napretkom regiona.

Yildirim čestitao izraelskom premijeru

Premijer Turske Binali Yildirim je također uputio čestitku svom kolegi izraelskom Premijeru Netanyahuu povodom nezavisnosti Izraela:”Poštovani premijeru! Čestitam Vam godišnjicu nezavisnosti Izraela i želim naglasiti da se radujem još boljim odnosima između dvije zemlje. Naša želja je da se kroz dobre odnose dvije zemlje uspostavi blagostanje i mir u regionu i u tom smislu želim se posebno zahvaliti Vama i Vašem narodu koji doprinosi tome.”

Izraelski ambasador u Ankari se također obratio prisutnima, a između ostalog je istakao da se raduje i zahvaljuje što su se mnogi turski zvaničnici odazvali pozivu za obilježavanje Dana nezavisnosti Izraela. Izraelski ambasador Naeh se također zahvalio turskom Ambasadoru u Izraelu koji je doprinio boljim ekonomskim i bileteralnim odnosima dvije zemlje. Ambasador Naeh je istakao da predviđa svijetlu budućnost dvije zemlje posebno kad je u pitanju ekonomija, kultura, turizam, a također i politika.

 

 

(Global CIR/salom.tr)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Ebiga sa Šefom nema zahebancije

    Reply

Komentiraj