ZBOG NAJAVLJENIH MJERA ŠTEDNJE: Počeo generalni štrajk grčkih radnika

Grčki radnici, među kojima su javni službenici i ljekari, stupili su danas u generalni štrajk, zbog čega je poremećeno saobraćanje trajekata, autobusa i vozova, kao i rad bolnica. Štrajk se odvija u vrijeme kada poslanici vode debatu o novim mjerama štednje čije usvajanje zahtijevaju međunarodni kreditori koji Atini pružaju finansijsku pomoć.

Državne bolnice primaju samo hitne slučajeve, a zaposleni u kontroli vazdušnog saobraćaja prekinuće rad na četiri časa tokom dana, što će poremetiti oko 150 letova. Pomorci su juče stupili u četvorodevni štrajk. Poziv na štrajk uputili su glavni sindikati javnog i privatnog sektora dan prije planiranog glasanja u parlamentu o reformama čije je usvajanje uslov za isplatu nove tranše pomoći iz paketa vrijednog 86 milijardi eura.

Grčka je ovog mjeseca pristala da smanji troškove, ali te mjere treba da budu usvojene u parlamentu prije nego što ministri finansija zemalja eurozone održe raspravu o novim zajmovima na sastanku 22. maja. Atini su hitno potrebna sredstva da bi platila dugove u iznosu od 7,5 milijardi eura, koji prispijevaju za naplatu u julu.

Grčka je obećala da će smanjiti penzije 2019. godine i umanjiti određene poreske olakšice 2020. godine da bi uštedjela dva odsto svog društvenog proizvoda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj