IZETBEGOVIĆ ZA N1: Neće podijeliti BiH niti stvoriti Herceg-Bosnu

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u ekskluzivnom gostovanju u emisiji Pressing govorio o aktuelnom stanju bh. vlasti, političkim previranjima i općenito stanju u bh. društvu.

Kako komentariše izjave predsjednice Hrvatske o tome da se “islam radikalizovao u BiH”, glasilo je jedno od pitanja novinara N1 televizije.

Gospođa Kitarović je naglasila nešto drugo. Predimenzionirala je problem radikalizma u BiH. Mi smo je upozorili da prestane s tim, dali joj precizne brojke. Slovom i brojem 46 ljudi se vratilo, 20 je već suđeno, a ne par hiljada kao što je ona rekla. Nije nas Hrvatska tretirala kao svoje cvijeće ni 92′ ni 93′, to je “pase”. A ovo sa radikaliziranjem, ne znam što joj je to trebalo“.

Izetbegović je dodao da nema više stege između BiH i međunarodne zajednice, a da su to osjetili svi koji traže interes u BiH.

Nema više pozitivne stege kada je u pitanju odnos BiH i međunarodne zajednice. Sve je na nama. Sve što je rađeno dobro i loše je došlo od strane nas samih. Osjetili su momenat neprisustva međunarodne zajednice i mislili da možda mogu završiti ratne ciljeve političkim sredstvima. Situacija ide u smislu tendencije “bh. država nije dovoljno jaka, treba HVO da je brani”. Svi će probati dokle mogu ići, ali nit će podijeliti BiH, niti će nanovo stvoriti Herceg-Bosnu. Valja nam se boriti za stabilnost u BiH, za zaustavljanje negativnih tendencija i za respekt“, kazao je Izetbegović i dodao:

Teško je reći da se može riješiti samo jedna stvar koja smeta samo jednom narodu. Jučer smo sjedili Čović i ja sa svim tim papirima koje smo izvukli po peti, šesti put. Ne bih ja da ulazim u detalje i da optužujem Čovića ili nekoga. Čović nikada nije zatražio treći entitet i uvijek se ograđivao od njega, ali ne na papiru. U FBiH pola hrvatskog korpusa živi izmiješano sa Bošnjacima, njima takve krize ne trebaju. Čović će insistirati na onome šta Hrvatima zaista treba. Podjele, novi entiteti i kretanje unazad – nema ništa unazad“.

O ‘Bošnjačkoj državi’

Izetbegović je kazao su Bošnjaci uvijek predavali svoj suverenitet drugima samo da bi Bosna i Hercegovina opstala.

Mi smo pristali da uđemo u ovo što se zove ‘luđačka košulja’, u zemlju u kojoj se 4-5 aktera dogovaraju. Imali smo svoju vojsku, svoju službu, svoju televiziju, mi smo to predali da se ne bi desilo upravo to – bošnjačka država. Predali smo to da bi poslije od ove zemlje radili šta žele. Na to smo sve pristali da bi sačuvali BiH. Mi ćemo se do zadnjeg pedlja boriti da svi budu ravnopravni građani u BiH”, rekao je gost Pressinga i dodao:

”Uvijek smo prepuštali svoj suverenitet i davali ga drugima, samo da bi ove zemlje bilo. I onda vas neko optuži da ste za takvo nešto. To je logika “on je prevelik musliman pa se očekuje da bi on to tako htio”, a mi smo djelovanjem pokazali da to ne želimo“, ispričao je Izetbegović gostujući u Pressingu.

 

(Global CIR/N1)

 

Komentiraj