(VIDEO) PROCURILA ŠOKANTNA SNIMKA RAZGOVORA UGLEDNIH REPUBLIKANACA: ‘Mislim da Putin plaća Trumpa! Kunem se Bogom…’

Bivši direktor FBI-ja Robert Mueller imenovan je u srijedu posebnim tužiteljem u istrazi o “naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanim pitanjima”, priopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravosuđa, piše Washington Post.

Ministarstvo pravosuđa navelo je da imenovalo Muellera kao posebnog savjetnika u istrazi o mogućoj povezanosti tima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je pomagao u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. i Rusije.

Do imenovanja je došlo zbog sve glasnijih zahtjeva, među kojima i onih članova Kongresa, za neovisnom istragom navodnih ruskih napora da utječu na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome prošle godine u korist Trumpa, a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Procurila skandalozna snimka

Pritisci na Trumpa oko pitanja upletenosti Rusije porasli su nakon što je on prošloga tjedna otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeyja, koji je pokrenuo istragu o tom pitanju.

Američke obavještajne agencije objavile su početkom godine da se Rusija umiješala u američke predsjedničke izbore.

“Moja odluka (da imenujem posebnog tužitelja) nije dokaz da je zločin počinjen ili da je podignuta bilo kakva tužba”, kazao je zamjenik glavnog državnog tužitelja Rod Rosenstein u priopćenju.

“Odlučan sam u tome da je posebni tužitelj potreban kako bi američki narod imao puno povjerenje u ishod istrage”, kazao je.

Američki je predsjednik suočen s brojnim krizama nakon što je prošlog tjedna otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je istraživao moguću kooordinaciju između članova svoga tima u kampanji i ruske vlade.

Dan nakon smjenjivanja utjecajnog Trumpovog savjetnika 14. veljače, koji je propustio spomenuti kontakte s jednim ruskim diplomatom, Donald Trump je navodno tražio od Comeyja da zaključi istragu o savjetniku Michaelu Flynnu, objavio je u utorak The New York Times.

U međuvremenu je u javnost procurio i transkript snimke razgovora nekolicine republikanskih lidera, među kojima su bili i vođa većine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy te predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan.

Kako piše Washington Post, do razgovora je došlo 15. lipnja 2016. godine, dan nakon što se doznalo da su ruski hakeri upali u servere Demokratske stranke i mjesec dana prije nego je Trump formalno postao predsjednički kandidat Republikanske stranke.

Lideri su se našli nedugo nakon što su McCarthy i Ryan na Capitol Hillu imali odvojene sastanke s ukrajinskim premijerom Volodimirom GrojsmanomCathy McMorris Rodgers, visokopozicionirana republikanka, pitala je Ryana kakva je situacija u Ukrajini.

“Teška. Grojsman mi je rekao da Rusi svakog dana ispale 30-40 granata na ukrajinski teritorij. Opisao mi je i druge metode, rekao je da financiraju tamošnje populiste, daju novac ljudima u državnoj upravi kako bi im razmontirali institucije. Cilj je da se Ukrajina okrene sama protiv sebe, a Grojsman kaže da će nakon Ukrajine Rusi navaliti na Baltik i sve ostale”, sumirao je Ryan svoj razgovor s dužnosnikom iz Kijeva.

“Da, tako je u dobrom dijelu Europe, Rusi vode propagandni rat”, složila se Rodgers s Ryanom.

U tom je trenutku, prema transkriptu razgovora koji je objavio Washington Post, McCarthy prešao na temu hakiranog servera Demokratske stranke, a pritom je spomenuo i Donalda Trumpa te Danu Rohrabachera, republikanskog zastupnika u Kongresu poznatog po izrazito proruskim stavovima.

“Jamčim vam da se ovako dogodilo. Rusi su hakirali demokrate i oteli im njihovo opozicijsko istraživanje o Trumpu”, rekao je McCarthy kroz smijeh.

‘Ovo je sve neslužbeno. Nemojte da negdje procuri’

Opozicijsko istraživanje je standardna metoda djelovanja u američkoj politici: kandidati jedne stranke redovito angažiraju stručnjake da izvuku sve moguće podatke o protukandidatima iz suprotne stranke kako bi se mogli koristiti za ocrnjivanje u kampanjama.

Ryan se zapitao kome su Rusi to opozicijsko istraživanje predali.

Mislim da Putin plaća dvije osobe: Rohrabachera i Trumpa”, ispalio je McCarthy, na što se dio sudionika razgovora nasmijao, no on je ozbiljno dodao: “Kunem se Bogom.”

U tom se trenutku opet ubacio Ryan koji izjavljuje:

Ovo je sve neslužbeno. Nemojte da negdje procuri, u redu?

Što je rečeno u obitelji, ostaje u obitelji”, zaključio je Ryan.

 

(Global CIR/WP)

Objavljeno u:

Komentiraj