SPREMA VELIKU REKONSTRUKCIJU GRADA: Gradonačelnik Moskve planira srušiti 5000 ‘hruščovki’, ali većina građana je nezadovoljna

Stanovnici Moskve ogorčeni su zbog plana gradonačelnika Sergeja Sobjanina da sruši oko 5000 stambenih zgrada iz sovjetskog doba i iseli njihove stanovnike kako bi rekonstruirao taj dio grada.

Moskovljani ovih dana ne znaju bi li bili bijesni ili zbunjeni. Njihov gradonačelnik Sergej Sobjanin planira srušiti oko 5000 stambenih zgrada iz doba Sovjetskog Saveza u sklopu velike rekonstrukcije ruske prijestolnice. U isto vrijeme se približavaju izbori koji se održavaju iduće godine i na kojima će se on ponovno kandidirati zbog čega se mnogi pitaju kako je moguće da je poduzeo tako nepopularnu mjeru u razdoblju koje je ključno za budućnost njegove političke karijere.

Renovacija vrijedna 50 milijardi dolara

Projekt “Renovacije” na papiru izgleda obećavajuće. Stambeni blokovi stari nekoliko desetljeća koji su izgrađeni tijekom građevinskog buma 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća pod sovjetskim čelnikom Nikitom Hruščovom trebali bi biti zamijenjeni modernim stanovima. Projekt je vrijedan oko 50 milijardi dolara i trebao bi vratiti u život posrnulu rusku građevinsku industriju.

Neke od takozvanih ‘hruščovki’, zgrada od pet katova nazvanih po sovjetskom vođi, naočigled se raspadaju, no mnoge od njih su u dobrom stanju. Njihovi stanovnici zabrinuti su da će biti protjerani iz svojih domova, odnosno “deportirani”, kako se izrazio jedan od umirovljenika koji je sudjelovao u prosvjedu protiv “Renovacije”.

Gradske vlasti garantiraju vlasnicima stanova da će zauzvrat dobiti novi prostor za život u istoj četvrti koji je najmanje “odgovarajuće” veličine, no mnogi strahuju da će ih preseliti u predgrađa.

Oni će idućeg mjeseca izaći na glasanje oko tog projekta, a za njegovu provedbu potrebna je većina od dvije trećine onih koji su glasali. Ako neki od stanara ne izađe na izbor, to će se smatrati glasom “za” projekt. Stanovnici i sumnjaju da mogu spriječiti gradske vlasti u njihovom naumu.

Padaju cijene nekretnina

Stara zgrada u četvrti Sokolniki u kojoj živi kućanica Jelena Fomina ne nalazi se na listi za rušenje, no ona je svejedno bijesna na odluku grada jer su špekulacije oko toga koje su građevine iduće na listi za odstrijel smanjile cijenu njezine nekretnine za 20 posto, otkrila je na prosvjedu.

Susreti predstavnika stanara i gradskih vlasti koje su predstavljale plan projekta završavali su svađama i tučnjavom, a Fomina smatra kako je “Renovacija” nemoralna i protuustavna.

S njom se slaže stanovnik Aleksandar koji sa svojom ženom već više od 40 godina živi u sličnoj četvrti Izmailovo.

“Naravno da bismo htjeli bolji stan i veću kuhinju”, naglasio je Aleksandar, no rušenje zgrada svejedno smatra nepotrebnim, a plan grada kršenjem privatnog vlasništva.  Istočna Njemačka je u jednakim situacijama zgrade renovirala, a ne uništavala, istaknuo je.

Aleksandar je za agenciju Dpa izrazio sumnju da iza gradonačelnikovih planova stoji profit jer se te zgrade nalaze na najvrijednijim zemljištima u gradu.

Ono što je sigurno je da će projekt znatno koristiti građevinskoj industriji. Rusija se polako stabilizira nakon ekonomske krize povezane s niskim cijenama nafte, njezinog glavnog izvoznog proizvoda. Građevinske tvrtke ranije su zaustavljale projekte koji su već bili započeti, a u 2014. i 2015. plaće u tom sektoru pale su za četiri, pa pet posto.

Prošle godine srušeno 100 zgrada

Sobjanin je gradonačelnik Moskve od 2010., a ovo nije njegov prvi projekt rušenja. Prošle je godine na naredbu gradskih vlasti preko noći srušeno oko 100 zgrada, a lokalni mediji su taj događaj nazvali “noći dugih lopata”, referirajući se na nacističku “noć dugih noževa”. Uništene zgrade bile su dom zalogajnica, dućana i drugih trgovačkih objekata koji su se nalazili na lukrativnim položajima uz stanice metroa.

Sobjaninova administracija tvrdila je da su te zgrade bile izgrađene ilegalno, no otkad su one uklonjene na tim su mjestima izgrađeni novi objekti. Stanovnici zgrada koji su trenutno na listi za rušenje nisu toliko sigurni da će takvom lakoćom ponovno izgraditi svoje živote.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj