TUŽILAŠTVO BiH FORMIRALO PREDMET POVODOM PRIJETNJI ATENTATOM MINISTRU SIGURNOSTI! Mektić: Dirnuo sam u osinje gnijezdo

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu informacija Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH, da se na Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH priprema atentat, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz više agencija.

Priprema se atentat na Mektića, Tužilaštvo BiH formiralo predmet

Mektić, zvaničnik koji je posljednjih mjeseci isticao iznimnu važnost rješavanja najtežih djela organiziranog kriminala, na meti je kriminalnih grupa iz BiH i okruženje.

Ovu je informaciju od prije desetak dana Obavještajno-sigurnosna služba (OSA) BiH prislijedila svim policijskim agencijama u državi, koje su, u međuvremenu, podigle stepen obezbjeđenja oko ministra.

Sam Mektić je izjavio da ima ovu infiormaciju već desetak dana, da ga nije strah, ali da prijetnje doživljava ozbiljno. “Znam, dirnuo sam u osinje gnijezdo i u velike interese i sad se to pokušava vratiti na takav način. Nisam ja tu bitan apsolutno nego da pokažemo da je država jača od mafije”, kazao je Mektić. Inače, OSA je informaciju s operativnim podacima proslijedila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, i entitetskim MUP-ovima, no nije naveden njen sadržaj.

SDS zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu sve mjere zaštite ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ali i da do kraja rasvijetle pripremu atentata, otkriju i procesuiraju one koji su trebali da ga izvrše, kao i naručioce zločina.

“Informacije do kojih je došla Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH o pripremi atentata na Mektića, a koje su objavljene u medijima, alarm su svim institucijama da opasni kriminalni milje i njihovi patroni neće birati sredstva da se zaštite od odgovornosti pred pravnom državom za svoja zlodjela, kako bi njihova kriminalna djela ostala nerasvijetljena”, saopšteno je danas iz SDS-a.

SDS traži od svih institucija da odgovorno i snažno reaguju. “Organizatorima atentata i njihovim patronima poručujemo da neće zastrašiti ni Mektića, ni SDS i da će borba sa kriminalcima i pljačkašima biti još snažnije nastavljena”, dodaje se u saopštenju. Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je danas da ova direkcija raspolaže informacijama o mogućoj ugroženosti Mektića.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj